Pannon-Safe

Lakástűz estén jegyzőkönyv is kell!

2016. december 28. - WSH

Nem mindenki tudja, hogy ha tűz üt ki a lakásban – ami sajnos az ünnepek környékén a gyakrabban fordul elő - a legkisebb kárt is jegyzőkönyveztetni kell a tűzoltókkal.

Hazánkban átlagosan hatezernél is több tűzeset fordul elő évente, melyekből körülbelül ezer decemberben következik be. Legtöbbször az őrizetlenül hagyott gyertyák, vagy a nem megfelelő minőségű karácsonyi dekoráció a lángok okozója - na meg az elővigyázatosság hiánya. A karácsonyi-újévi időszak kiemelten veszélyes a tűzkárok szempontjából, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják: az év végén duplájára nő a tűzesetek száma Magyarországon. Legyünk mindig körültekintőek és elővigyázatosak az ünnepi dekorációk használatával, nyílt lángot pedig soha ne hagyjunk a lakásban őrizetlenül!

13096903_l.jpg

Minden tűzesethez ki kell hívni a tűzoltókat, akik jegyzőkönyvezik a kárt.

Egy betörés alkalmával egyértelmű, hogy értesítjük a rendőrséget, akkor is, ha a kár nem jelentős. A tűzeseteknél azonban, ha nem túl nagy a baj, előfordul, hogy nem hívjuk ki a tűzoltókat… Pedig már a legkisebb tűzesetről is értesíteni kell a hatóságot, és jegyzőkönyveztetni kell a kárt. Azért nagyon fontos, hogy nem maradjon el a tűzeset bejelentése, mert jegyzőkönyv hiányában előfordulhat, hogy nem fizet a biztosító!

Lakásunk védelmében a két legfontosabb teendő a megelőzés és a lakásbiztosítás megkötése.

A biztonsági előírásokat minden esetben tartsuk be, óvatosan bánjunk a gyúlékony eszközökkel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az átlagos kárkifizetés körülbelül 320 ezer forint, ezzel szemben a károk mértéke akár milliós nagyságrendű is lehet. Ezt figyelembe véve mindenképpen javasolt a lakásbiztosítás megkötése. Szerződéskötéskor mindig ellenőrizzük, hogy a fedezetek sorában a tűzkár is szerepel. Érdekes tény, hogy a lopáskár elleni védelem érdekében felszerelt rácsok a nagy kierjedésű lakástűz esetén a legfőbb menekülési útvonalakat zárhatják el. Fontos, hogy a lakásbiztosítási szerződés aláírása előtt tisztában legyünk minden lényeges információval, hogy a megfelelő konstrukciót választhassuk. Legjobb, ha a döntéshez biztosítási szakember segítségét vesszük igénybe!

 

Forrás:

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/lakastuz_a_legkisebb_kart_is_jegyzokonyveztetni_kell_a_tuzoltosaggal.6145.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9712052219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása