Pannon-Safe

Vigyázat csíp! - Hogyan biztosítsuk magunkat kullancstámadás ellen?

2017. június 12. - WSH

Közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekeink egyre több időt töltenek a szabadban. Ilyenkor érdemes nem csak a napfényvédelemre, folyadék pótlásra koncentrálnunk. Gondoskodnunk kell az élősködők majus_v_het_vigyazat_csip_hogyan_biztositsuk_magunkat_kullancstamadas_ellen.jpgelleni védelemről is. Országszerte beindult a kullancsszezon, az előrejelzések szerint idén különösen sokra számíthatunk.

A kullancsok apró lények, így könnyedén rejtve maradhat a befúródásuknak a helye. Különösen veszélyeztetve lehetnek a kisgyerekek és a házi kedvencek. Sokszor nehéz észrevenni mondjuk a hajtól takart fejbőrünkön, hajlatainkon (pl. térd- és könyökhajlaton), hasunkon.

Előfordulási helyeit tekintve gyakoribb magas fűben és fával övezett területeken. De az sem kizárt, hogy az udvarunkon, vagy egy városi játszótér területén jelenjenek meg.

 

 

Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy különböző kullancsfajok fordulnak elő Magyarország területén. Így számos más betegséget hordozhatnak magukkal, mint a viszonylag jól ismert Lyme-kórt.

Magyarországon több mint 18 fajta kullancs él. Mivel nyolc ízelt lábuk van, ezért a pókszabásúak osztályába tartoznak.

Leggyakoribb betegségek, amit hordozhatnak a Lyme-kór (vagy borrelózis, baktériumok által okozott megbetegedés), TIBOLA (tick-borne lymphadenopathy – kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás), nyúlpestis (tularémia, fertőző betegség), kullancs-encephalitis (legritkább, de legveszélyesebb vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladáshoz vezethet).

 

Legfontosabb a megelőzés

Íme, néhány egyszerű lépés, amit mindannyian megtehetünk, hogy megvédjük magunkat a kullancsoktól.

 

  1. Csökkentsük a lehetséges érintkezési felületeket

Mivel a kullancsok nem tudnak ugrani, vagy repülni, így a fő bejutási pont a testünkhöz a lábunk, vagy a bokánk. Ezért befújhatjuk a lábunkat kullancsriasztó szerrel. Érdemes kevésbé nyitott ruhákat viseltünk.

 

  1. Maradjunk az ösvényen

Amikor túrázni megyünk, kerüljük azokat a területeket, ahol sűrűbben előfordulhatnak. Ilyen a magasabb fű, vagy a fák közelében lévő területek.

 

  1. Távolítsuk el a kullancsokat

A szabadban töltött idő után érdemes azonnal fürdőt vennünk. Ekkor alaposan átnézhetjük testünket, hogy nem-e ért minket kullancstámadás. Ruháinkat is érdemes kimosni magas hőfokon.

 

Kevesen tudnak róla, de lehetőség van kullancsveszély-elleni biztosítás kötésére. Furcsán hangzik, ugye?

Ugyanakkor a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy növekedett a kullancscsípés okozta áldozatok száma. 2016-ban Magyarországon összesen 1319 Lyme-kóros megbetegedést jelentettek. A biztosítás fedezi a gyógyításhoz szükséges gyógyszereket és ellátás egy részét.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2912549085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása