Pannon-Safe

Pénzügyi területen a magyarok tudása az átlag alatt van…

2016. október 26. - WSH

Az OCD elemzése szerint a vizsgált 30 európai országból a magyarok a 22. helyen végeztek

Az elemzés harminc európai ország felnőtt lakosságának pénzügyi ismereteit vizsgálta. Az elérhető legmagasabb pontszám 21 volt, melyből Magyarország 12,4 pontot ért el, az átlag pedig 13,2 pont volt. A maximális pontszámot három pénzügyi területtel kapcsolatban feltett kérdések adták: pénzügyi ismeretek, pénzügyi viselkedés és pénzügyi hozzáállás.

43114305_l.jpg

Területenként hét-hét pontot lehetett gyűjteni. Hazánk lakossága a pénzügyi hozzáállás területén érte el a legalacsonyabb pontszámot, és pénzügyi ismeretekben a legmagasabbat. Összességében az is elmondható, hogy pénzügyi ismeretek tekintetében a nemek között is különbség van: a férfiak jobb eredményeket értek el, mint a nők.  Az OECD az elért átlagpontszámokban lát fejlődési lehetőségeket, de azt is figyelembe kell venni, hogy a vizsgált országok között jelentős különbségek is vannak. A megkérdezettek nagy része egyébként reális képpel rendelkezik saját pénzügyi tudásáról, például a magyar válaszadók többsége azt tartja magáról, hogy átlagos pénzügyi tudással bír.

A magyar eredmények részletesebben kifejtve:

Pénzügyi viselkedés területen a megkérdezettek közül négy emberből egy ért el a kilencből legalább hat pontot. Ennek a területnek a leggyengébb pontja egyébként a költségvetés készítése. A pénzügyi hozzáálláson sokat kell javítanunk – Magyarországon a válaszadóknak mindössze 25 százaléka rendelkezik költségvetéssel. Ez azért nem jó, mert azt jelzi, hogy kevesen tudják hatékonyan elosztani a jövedelmüket. Jelentősen alacsony még nálunk az aktív megtakarítók aránya is, csupán 27 százalék.

Az eredmények összegzése azt támasztja alá, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságát erősíteni kell. Fontos, hogy fejlesszük pénzügyi kultúránkat, és tájékozottságunkat. Az egyéni pénzügyi döntések, melyet a családokban, háztartásokban, vagy családi vállalkozásokban hoznak, képesek befolyásolni a gazdaság stabilitását is azáltal, hogy a fogyasztók anyagi helyzetét erősítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4911834847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása