Pannon-Safe

Ünnepek előtt is kezeljük felelősen pénzügyeinket!

2016. december 23. - WSH

Karácsony előtt elkap minket a vásárlási láz, és költekezünk… De jobb, ha megállunk egy percre, és átgondoljuk pénzügyi döntéseinket.

46929351_l.jpg

Jellemző az év végi időszakra, hogy jóval többen igényelnek kis összegű hitelt, vagy hitelkártyát, mert úgy érzik, hogy saját erőből nem tudják megoldani a karácsonyi bevásárlást. Ne tegyük ezt meggondolatlanul, mindig alaposan tájékozódjunk a hitelek feltételeiről és jellemzőiről, mielőtt aláírnánk a szerződést! Elsőként gondoljuk át újra, hogy valóban szükséges-e hitelt felvennünk, vagy van más lehetőség (esetleg kisebb összegű beszerzés is elég lehet, vagy családon belül ki tud segíteni valaki…)?

Kevesen tudják, hogy 14 napon belül el lehet állni a hitelfelvételtől, ha meggondolnánk magunkat…

Ha meggondolatlanul vettünk fel hitelt, jogszabály szerint 14 napon belül indoklás nélkül felmondhatjuk a szerződést, amennyiben még nem folyósították az igényelt összeget. Az elállás nemcsak a hitelszerződésre, hanem az ahhoz kapcsolódó biztosítási vagy egyéb szolgáltatási szerződésekre is vonatkozik. Díjmentesen felmondható a hitelszerződés 14 napon belül akkor is, ha már folyósították a pénzt, azonban az összeget 30 napon belül vissza kell fizetnünk, méghozzá az adott időszakra időarányosan kiszámolt hitelkamattal együtt.

Mi is az a garanciabiztosítás, és milyen buktatói lehetnek?

A műszaki termékekhez vásárolt kiterjesztett garancia többnyire egy speciális biztosítási szerződést takar. A kereskedők által kívánt kiterjesztett garancia-, vagy termékbiztosításokról érdemes tudni, hogy ezek mögött egy egyedi biztosítási konstrukció áll, melyet a kereskedő csak és kizárólag az adott biztosító társaság ügynökeként nyújthat a vásárlóknak. Sokszor a biztosítási szerződést a bolt köti meg, és ehhez csatlakozik biztosítottként a vásárló. Ilyenkor a biztosítási díjat nem közvetlenül a biztosítónak, hanem a kereskedőnek kell fizetni. A biztosítási szerződésben kikötött garancia, illetve a jogszabályban meghatározott kötelező jótállás és szavatosság feltételei akár jelentősen el is térhetnek egymástól. Ezért nagyon fontos, hogy ilyen termék és biztosítás vásárlása esetén ragaszkodjunk a részletes tájékoztatáshoz: milyen eseményekre terjed ki a biztosítás, és mire nem, illetve milyen szabályok vonatkoznak az önrészre! Térjünk ki kérdéseinkben arra is, hogy kinek kell majd a díjat fizetnünk, és semmiképpen sem elégedjünk meg a szóbeli tájékoztatással, ragaszkodjunk az írásos anyaghoz.

Források:

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/figyelni_kell_a_karacsonyi_hiteleknel.6136.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6512052173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása