Pannon-Safe

Amit minden autósnak illik tudni a kötelezőről

2016. november 17. - WSH

A biztosítók tarifáinak meghirdetését, és azok alkalmazását az MNB folyamatosan felügyelet alatt tartja.

November elején kezdődött az új kampány a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások piacán. Idén 4,8 millió kgfb szerződés volt érvényben, azonban ezekből már csak kevesebb, mint a felének (1,9 millió) esik a fordulópontja az év végére. Az új szabályozás kimondja, hogy a biztosítók nem kínálhatnak új ügyfeleiknek kedvezőbb díjakat. Ezért már nincs értelme év végén a szerződéseket felmondani és újrakötni. Kivétel ez alól, ha az adott biztosító a törvénymódosítást követően még nem hirdetett meg új díjakat, és az érvényben lévő tarifáknak még része az új szerződők díjkedvezménye.42314711_l.jpg

Azoknak az autótulajdonosoknak, vagy üzembentartóknak, akiknek még ez év végére esik a szerződésük fordulópontja, biztosítójuk november 11-ig küldi el a következő évre meghatározott tarifákat. Az új díjak természetesen elérhetők minden biztosító saját honlapján, illetve az MNB és Magyar Biztosítók Szövetsége internetes oldalán is. Az ügyfeleknek a hónap végéig van lehetőségük dönteni arról, hogy felmondják-e a szerződésüket. Amennyiben igen, úgy december elsejéig, azaz a szerződés fordulónapja előtt 30 nappal kell beérkeznie a felmondásnak. Ha ez nem történik meg, a szerződés – a díjfizetés mellett - automatikusan tovább él. Érdemes figyelmesen tanulmányozni az értesítőket és az új tarifákat, mert egyes biztosítók díjai akár jelentősen is módosulhatnak!

A kötelező szerződés érvényességét szükség estén az üzembentartónak kell igazolnia

Egy közúti ellenőrzés során az illetékes szerv a biztosítási fedezet fennállását elektronikus lekérdezéssel is ellenőrizheti. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy jobb, ha az autósok mindig maguknál tartják a biztosítás meglétét és a díjfizetést igazoló dokumentumokat, melyek a következők: a biztosítást igazoló dokumentum (pl. kötvény), a díj befizetését igazoló csekkszelvény, vagy díjfizetési bizonylat (a banki átutalás másolatát nem fogadják el!), zöldkártya (egyes országokban az uniós rendszám is megfelelő).

Azok az ügyfelek, akik elektronikusan kötöttek szerződést, e-mailben kapják meg biztosítójuktól a díjértesítőt, illetve az igazolást a díjfizetésről. Ha mi is ebbe a körbe esünk - akkor saját magunknak kell kinyomtatnunk a dokumentumokat, a biztosítók nem kötelezhetők erre. A zöld kártyát pedig postán küldi ki a biztosító, tehát ha sürgősen kell külföldre utaznunk, jobban járunk, ha biztosítónk ügyfélszolgálatán személyesen vesszük át.

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/megvan_a_kotelezo_biztositasok_uj_dija_egy_biztosito_kivonul.1.239537.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5211950945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása