Pannon-Safe

A kötelező biztosítás ára nem emelkedik tovább

2016. október 10. - WSH

A kötelező gépjármű-felelősség biztosítás árak elmúlt időszakban tapasztalható növekedése szerencsére leállt.

18055488_l.jpg

Néhány hónappal ezelőtt a szakemberek még további növekedést jósoltak, de a tarifák emelkedése mégis leállt. A kötelező díjak jelenleg is nagyjából azon a szinten állnak, mint az év elején. Az tarifák növekedése így is jelentős: a legutóbbi adatok szerint most 32,3 ezer forint volt a kötelező szerződés átlagára, ezzel szemben egy évvel korábban még 24 ezer forintos áron lehetett megkötni a kötelezőt. Ezt azt jelenti, hogy egy év alatt harmadával lett magasabb a kötelező díja átlagosan.

Miért állt le az emelkedés?

Az egyik lehetséges oka a stagnálásnak, hogy biztosítók számára megtiltották, hogy különbséget tegyenek a régi és az új ügyfelek között – aki új ügyfélként szerződik, annak sem ajánlhatnak kedvezőbb árat. Az emelkedés leállását az is okozza, hogy a nagy piaci szereplők nem változtattak a díjakon mostanában. Az új jogszabály mellett még az is szerepet játszhatott ebben, hogy a biztosítók jelenleg elégedettek a befolyó bevétellel. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ugyanis összességében 33 százalékkal magasabb díjbevétel folyt be a kötelezőből idén, mint az előző évben. Szakemberek véleménye szerint ez csak ideiglenes állapot, a biztosítók lépni fognak, és az árak tovább emelkednek majd.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) legutóbb az első negyedévben hozott nyilvánosságra statisztikát arra vonatkozóan, hogy melyik biztosítónál hogyan alakultak a kgfb díjai.

Az adatok szerint a nagy biztosítók közül, a K&H Biztosító emelt legrégebben tarifát, akik a tavaly őszi kampányra sem hirdettek új tarifákat, és március óta nem emeltek árat. Második az az Allianz, ők tavaly májusban változtatták a díjakat.

A közepes szereplők közül a Köbe februári díjtáblát használ, az Union és az Uniqa május óta nem emelt, a Signal és az MKB június óta. A Groupama díjai pedig utoljára két hónappal ezelőtt frissültek. Ezeknél a biztosítóknál nem is várható a közeljövőben emelés, mivel az új díjakat hatvan nappal a hatályba lépés előtt nyilvánosságra kell hozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9911785977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása