Pannon-Safe

Gondoljunk időben öregkori éveinkre – kössünk nyugdíj megtakarítást

2016. augusztus 29. - WSH

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítás egy fajtája, mely a biztosítás kötésekor érvényes nyugdíj korhatár elérésekor jár le. Ha a tényleges nyugdíjazás korábban történik, mint a hivatalos korhatár, a biztosító akkor fizet, amikor nyugdíjba vonult a biztosított. Térítés jár még legalább 40%-os rokkantság, illetve halál esetén is. 

Az állam adókedvezménnyel támogatja a nyugdíjbiztosításokat 2014. január óta. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a nyugdíjbiztosítások vajon miben különböznek az életbiztosításoktól? Sokszor nagyon kevés az eltérés, csak egy záradék kerül pluszban az életbiztosításhoz, mely a törvényben rögzített feltételeknek megfelelővé teszi. Vannak azonban teljesen új nyugdíjbiztosítási termékek is a piacon, melyek speciálisabb feltételeket tartalmaznak. Mindkét típus esetében igénybe vehető a fent említett adókedvezmény, de nézzük, mit is jelent ez pontosabban:

47564244_m.jpg

Mértéke évente 20%, de maximum 130 000 Ft lehet. Ez egy adóról való rendelkezési jogot jelent, az adó visszaigénylés után a nyugdíjbiztosítási szerződés egyenlegén. Csak a megtakarításra befizetett összegekre jár, maximum 650 000 Ft befizetésig évente. A hozzáférés szigorított, abból kifolyólag, hogy az állam az adókedvezményt azért adja, hogy ténylegesen a nyugdíjunkra tegyünk félre. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogyha a lejárat előtt szeretnénk hozzáférni a megtakarításhoz, akkor az adókedvezményt 20%-kal növelve levonják belőle. Az adókedvezményre az évek során azonban ugyanúgy jár hozam, ami pl. 10 év utáni visszavásárlás esetén azt is jelentheti, hogy a hozam ellensúlyozza a 20%-kal növelt adókedvezmény levonását. 

A nyugdíjbiztosítási szerződésekben is van lehetőség, bizonyos idő eltelte után a díjfizetés csökkentésére, esetleg szüneteltetésére is. Választhatunk fix technikai kamattal rendelkező nyugdíjbiztosítást is, ha félünk az árfolyamváltozásoktól. 

A megfelelő biztosítás kiválasztása komoly feladat, nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk a helyes döntés meghozatalához. Mivel befektetésről van szó, sajnos nincs egy mindenki számára működő, biztos recept, személyre szabottan kell döntenünk, a saját lehetőségeinket számba véve. Legjobb, ha pénzügyi, biztosító szakember segítségét is igénybe vesszük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8511650130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása