Pannon-Safe

Ahogy ígértük: Íme, bővebben az elektromos tüzek oltásáról és megelőzéséről…

2016. július 11. - WSH

Múlt heti cikkeinkben írtunk néhány bejegyzést az elektromos tüzek által okozott károkról, és nagyvonalakban kitértünk arra is, hogy mit tehetünk, ha elektromosság által okozott tűzzel találkozunk otthonunkban vagy éppen irodánkban, a munkahelyünkön?

Az akár rövidzárlat, akár a nagy átmeneti ellenállás, vagy éppen egy komolyabb természeti kár – a villámcsapás – által okozott elektromos tűzzel van dolgunk, van pár olyan dolog, amit megtehetünk, és meg is kell tennünk, hogy megelőzzük, illetve kiiktassuk a még nagyobb bajt!

51557760_m.jpg

  1. Első és legfontosabb teendőnk az áramtalanítás: ha szikrázik, vagy már füstöl és lángba is borult is egy elektromos berendezés a lakásban, azonnal kapcsoljuk le a villanyórát! Semmi esetre se menjünk oda, hogy magát a készüléket próbáljuk kikapcsolni, vagy kihúzni a konnektorból!
  2. Az elektromos tüzeket semmiképpen sem vízzel, hanem lehetőleg mindig porral, az arra alkalmas elektromos poroltóval próbáljuk meg eloltani. (Kivéve, ha már áramtalanítottunk mindent!)
  3. Mérjük fel, mekkora a tűz mértéke, és mindenképpen értesítsük a hatóságokat, hívjuk ki a tűzoltókat, és távolítsuk el a bent tartózkodókat, az ajtók és ablakok becsukása után el kell mielőbb hagyni a helyet.

És melyek azok az óvintézkedések, melyekkel megelőzhetjük az elektromos tüzek kialakulását?

  1. Semmiképpen se használjuk olyan elektromos berendezést, ami rendszeresen szikrázik, esetleg füstöl, amikor bedugjuk a konnektorba!
  2. Ha bármilyen sérülést veszünk észre egy vezetéken, azt a lehető leggyorsabban cseréltessük ki szakemberrel!
  3. Csak és kizárólag megbízható helyen vásárolt és engedéllyel rendelkező eszközöket, illetve berendezéseket használjunk!
  4. Ne iktassuk ki a kismegszakítókat, és a biztosítékokat!
  5. Óvatosan a túlterheléssel: a T dugók használata, a több elosztó használata – mint ahánnyal az elosztó rendelkezik – nem túl szerencsés, és hosszabbítót se használjunk, ha nincsen rá feltétlenül szükség. 
  6. Nedves helyeken, vizesblokkban – fürdőszoba, konyha terület – óvatosan és körültekintően használjuk az elektromos berendezéseket, lehetőleg ne érje víz az aljzatot, és ezeknél az eszközöknél kiemelten figyeljünk a vezetékek esetleges sérüléseire.
  7. Rendszeresen ellenőriztessük, és mindig szakemberrel nézessük át – illetve ha szükséges, akkor – javíttassuk az elektromos berendezéseket. 
  8. Ne használjuk a már meglazult konnektorokat, hanem ezeket is javíttassuk ki mielőbb!
  9. Ha látjuk, hogy nagy vihar közeleg, érdemes kihúzni a konnektorból az elektromos berendezéseket.
  10. Gyerekek és persze a házi kedvenceink védelme érdekében használjunk gyerekdugót, illetve ne engedjük őket közel az elektromos vezetékekhez és berendezésekhez!

Ezek mind olyan alapvető, praktikus tanácsok, amiket érdemes megfogadnunk, ha nem szeretnénk mi is a két fentebb említett háztűz – sztorihoz hasonlót elszenvedni…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr878868568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása