Pannon-Safe

Belecsapott a villám!… Mikor fizet ilyen esetben a biztosító?

2016. június 08. - WSH

Különösen ilyenkor, a május-júniusi, kora nyári viharok időszakában merül fel a kérdés bennünk a leginkább: mi történik, ha otthonunkba, vagy értékes ingóságainkba – pl. a televízióba vagy a számítógépünkbe, esetleg más értékes elektronikai berendezésünkbe belecsap a villám? 

Csak hazánkban, – egy néhány évvel ezelőtti felmérésből olvashattuk –, hogy a meteorológiai történések okolhatók a lakásainkban keletkezett károk közel 40%-áért. 

30845507_m.jpg

Lakásunk ugyanis nem csupán a mi otthonunk, egy fedél a fejünk felett, hanem értékeink otthona is egyben, amire érdemes fokozottan vigyáznunk, és külön megkötni a biztosításunkat ingóságainkra, egyéb értékeinkre is, hiszen sokszor egy-egy értékesebb TV, vagy elektromos konyhaberendezés egy kisebb vagyont ér, pláne az okoskonyhák és okos háztartási eszközök korában, amikor szinte minden elektromos, és egymással fontos összeköttetésben, komoly hálózati rendszerben áll.  

Villámkár esetén is fizet nekünk a biztosító: ehhez persze nagyon fontos, hogy betartsuk ennek menetét, és néhány alapvető tudnivalót azért érdemes szem előtt tartanunk: 

Lényeges, hogy még időben járjunk utána, hogy elvárja-e a biztosító a villámkároknál a túlfeszültség elleni védelmet, vagyis azt hogy ez rendezett legyen az otthonunkban. Ezt a szerződésünkben rögzítették, amennyiben elvárják – tehát ezt mindig érdemes pontosan átolvasni. Ezt egyébként akár néhány ezer forintból is megoldhatjuk már egy elosztó segítségével, amely megakadályozza az elektromos készülékeink védelmét a túlfeszültség ellen.

Majd ha ez megvan, – vagy pedig nincs ilyen elvárás a mi biztosítónk részéről – akkor az első és legfontosabb lépés, hogy jelentsük be a kárt a saját biztosítónknál, akinél a biztosításunkat kötöttük. Jó, ha megnézzük, hány napot ír a biztosító a kár bejelentésére – a legtöbb biztosítónál általában elvárják a 3 napot – a káresemény bekövetkeztétől számítva. Ezután, maga az eljárás már eltérő lehet biztosítónként.

A biztosító ilyen esetekben – legalábbis az eddigi adatok szerint – átlagosan 50.000 Ft-ot térített meg a lakás-és ingóság tulajdonosoknak, de előfordult már az 1 milliót meghaladó vagy megközelítő kártérítési összeg is. 

Ehhez persze nem elegendő, ha csupán az alapfedezettel rendelkezünk a lakásbiztosításunk terén, hanem lényegesek az ún. kiegészítő biztosítások is, pl. csőtörések, betörések, vagy éppen a villámkárok által okozott kellemetlenségekre, károkra specializált kiegészítő biztosítások.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr238776154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása