Pannon-Safe

Megéri munkanélküliségi biztosítást kötni?

2017. május 29. - WSH

Munkahelyünket könnyebben elveszíthetjük, mint gondolnánk. Általában ennek megvannak az előjelei, így lehetőségünk van felkészülni a bevételkiesés időszakára. Sokan ilyenkor munkanélküli segélyhez folyamodnak, mert más lehetőséget nem is ismernek. Valóban a segély lenne az egyetlen alternatívánk a nehéz időszak átvészelésére?

22135079_m.jpg

 

 

Amennyiben előre megjósolható az elbocsájtás lehetősége, vagy csak biztosak akarunk benne lenni, hogy nem maradunk bevétel nélkül állásunk elvesztése esetén, érdemes megfontolnunk a munkanélküliségi biztosítást.

 

 

 

A KSH friss felmérése szerint 207 ezer főt érint ma a munkanélküliség Magyarországon. Amely tavalyhoz képest mérséklődést jelent, de ez még mindig magasnak számít a fejlettebb országok adataihoz képest. Sokan a munkanélküli segélyt sem veszik igénybe, mert nem ismerik sem az igénylés menetét sem annak feltételeit.

 

Kik igényelhetnek munkanélküli segélyt?

2012-ben terjedt el a munkanélküli segély kifejezés, ami egészen 2017-ig használatos volt. Ekkor ugyanis a Munka Törvénykönyvében álláskeresési járadékra módosult.

 

Már ebben az újfajta megnevezésben is megmutatkozik, hogy az állam kiemelt fontosságot tulajdonít a munkanélküli személyt ismét munkához segíteni és az azt áthidaló időszakban támogatást nyújtani.

 

Sokszor nem tudják az érintettek, hogy abban az esetben is jár ez a fajta segély, amikor a munkavállaló kezdeményezi a felmondást, illetve ha közös megegyezéssel történik az.

 

 Fontos kitétel, hogy három évre visszamenőleg követhető legyen az elbocsájtott alkalmazott munkaviszonya, és hogy ebben az időszakban legalább 360 ledolgozott napja legyen. A TB támogatás 90 napig jár, utána viszont a munkanélkülinek kell azt finanszíroznia.

 

Miért érdemes munkanélküliségi biztosítást kötni?

Az előzőekben említett álláskeresési járadékon felül juthatunk bevételkiegészítéshez a munkanélküliségi biztosítással. A biztosító társaságok szerződési feltételeitől függően, ennek összege 50 és 250 ezer forint közé eshet. Nem tipikus, hogy valaki önszántából igényelje ezt a fajta kockázatviselést.

 

Általában valamilyen hitel mellé szokás kiegészítésként választani. Így, ha munkanélkülivé válnánk, a biztosító átvállalja a hitelünk törlesztését. Itt is bizonyítanunk kell a munkaviszony hosszát, illetve az elbocsátás tényét. Tehát ha közös megegyezéssel történt, vagy mi magunk mondtunk fel, akkor nem igényelhetjük ezt a fajta biztosítást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr112543397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása