Pannon-Safe

A nagy hideg az autósokra is veszélyes lehet!

2017. január 23. - WSH

A következő napokban akár mínusz húsz fok körüli hőmérsékletre is számíthatunk az időjósok szerint.

A nagy hidegben a megszokottnál még óvatosabban és körültekintőbben közlekedjünk az utakon! Sőt, ha tehetjük, inkább halasszuk el a hétvégére tervezett nagyobb utazásokat. Az utak napközben is jóval csúszósabbak lehetnek az átlagosnál, hiszen a jégpáncél a fagyok miatt ilyenkor sem olvad fel. Még a városokban is számolnunk kell azzal, hogy a fékútvonal megnő, és az autót nehezebb az úton tartani.

34939185_l.jpg

Néhány hasznos tanács az autósoknak extrém hideg idejére

Ha rövid útra indulunk, akkor is legalább fél tank benzin legyen az autóban, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy hosszabb ácsorgásra kényszerülünk. Ha nincs elég üzemanyagunk, nem tudjuk fűteni az utasteret, ami ilyen nagy hidegben komoly problémát jelenthet.

Mindig legyen nálunk plusz téli felszerelés is. Ne hagyjuk otthon a jégoldót, jégkaparót, hóláncot, vontató kötelet, takarót. A zár jégoldót legjobb, ha a zsebünkben tartjuk.

Fékezéskor kerüljük a hirtelen pedál-, és kormánymozdulatokat, és lassabban közlekedjünk a szokásosnál.

A követési távolságra kiemelten figyeljünk. Nagyobb emelkedő esetén lehetőség ne induljunk el az előttünk haladó autó után addig, amíg nem látjuk, hogy biztonságosan felért.

Ügyeljünk a láthatóságra: Indulás előtt ellenőrizzük a fényszórók tisztaságát is.

Téli gumi nélkül még a városokon belül sem szabad közlekedni, mert a nyári gumikkal még nagyobb a csúszásveszély.  

Érdemes ellenőrizni az ablaktörlőket is - a kopott gumi csíkokat hagy a szélvédőn, ami akadályozza a szabad kilátást.

Aki az utcán parkol éjszaka, a reggeli elinduláskor járassa pár percig a motort az akkumulátor töltése, és a szélvédő fagymentesítése érdekében.

 

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk - a fagyok idején is!

 

Források:

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/az_extrem_idojaras_az_autosoktol_is_nagy_odafigyelest_igenyel.6234.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8512130971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása