Pannon-Safe

Balesetmentes autózás a jövő technológiájával?

2016. december 16. - WSH

A jövő autói önvezetők lesznek! A változás már a küszöbön van: 2020-ra megjelenhetnek az utakon is a digitális technológiák segítségével vezérelt autók.

Néhány éven belül megjelennek a forgalomban, és az előzetes becslések szerint 2060-ra át is vehetik az uralmat a közlekedésben az önvezető autók. Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese a Gazdaságtv.hu portálon nyilatkozott arról, hogy a technika vívmányai milyen hatással lehetnek majd a biztosítókra.

36488489_l.jpg

Futurisztikus trendek az autózás világában

Három irányzat működik jelenleg az autózás technikai újításainak területén: a telematika, az önvezető autók és az elektromos hajtású autók. A telematika már napjainkban is sok gépkocsi-tulajdonos életét teszi kényelmesebbé és biztonságosabbá. A technológia lényege, hogy a járművek számítógéppel vezérelt irányítástechnikával felszereltek. A telematika szó egyébként az informatika és a technológia szavakból alkotott fogalom, az intelligens közlekedési eszközökkel kapcsolatban használjuk. Az autó számítógépével rögzített adatok elemzéséből levonható következtetések fontosak lehetnek például a biztosítók számára is. A vezetési magatartás elemzésének segítségével a közlekedésbiztonság is növelhető. A K&H Biztosító néhány hónapja indított projektje is erre irányul, az autókban elhelyezett okos berendezések által regisztrált vezetési hibákat elemzik.

Az önvezető autók forradalmasíthatják a városi közlekedést

Az önvezető autók bevezetése elsősorban a városok közlekedésében hozhat majd jelentős változásokat. Tökéletes eszközei lehetnek például a „car sharing” módszernek. A közautózás lényege, hogy ezek az autók tömegközlekedési eszközként funkcionálnak a városokban, azaz akinek szüksége van akár csak egy fél órára gépjárműre, használhatja, és miután elérte vele célját, más viheti el. Az önvezető autók jövőbeli hódítása esetén már lehet, hogy nem csak saját autóra nem lesz feltétlenül szükség, hanem még vezetni sem kell majd megtanulnunk! És nem utolsó sorban az önvezető autók pozitív hatásaként sokkal biztonságosabban lehet majd közlekedni. A jövő gépjárművei ugyanis egymással is kommunikálnak majd, ezáltal a közlekedési balesetek – és a balesetek miatt keletkező károk – akár 90 százaléka is eltűnhet.

Források:

http://gazdasagtv.hu/tech/2016-11-17/az-onvezeto-autok-forgalomba-kerulesevel-varhatoan-a-karok-90-a-el-fog-tunni

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/onvezeto_autok_a_balesetek_90_szazaleka_is_eltunhet.6109.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9512049795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.12.16. 17:08:12

Önjáró/vezető közautók tömegközlekedési eszközök? Fából vaskarika. Ma is a legnagyobb gond, a városi úthálózat dugómentes forgalomképességénél több személyautó közlekedése.
süti beállítások módosítása