Pannon-Safe

Újhullám: a biztosítók szerep változására van ma szükség

2016. december 02. - WSH

Klímaváltozás, környezeti károk, katasztrófák-számos tennivalók akad a jelenben és a jövőre nézve, így várható lesz, hogy a biztosítók szerepe, tevékenységi köre is megújul, átfogóan változik európai szinten. Szűkebb értelemben ez csak az adott szektorokat, ám tágabban értelmezve a jövőnket is befolyásolhatja!

18381198_l.jpg

Körülményes a klímaváltozással kapcsolatos tennivalók egyeztetése – hangzott el a MABISZ 2016-os konferenciáján.

Az idei konferencia egyik legfőbb témája a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés volt, valamint ezek hatásai a biztosítási piacokra. A területi sajátosságok és Európa egyes területeit veszélyeztető különféle kockázatok miatt bonyolult feladat az egyeztetés. A biztosítási piac jelentős szeletét teszi ki a környezeti károk, katasztrófák területe, melyet a klímaváltozás és ennek hatásai is befolyásolnak. Általános sajátosság, hogy minél gyakrabban fordul elő egy adott kártípus, annál kevésbé létezik rá biztosítási fedezet - kivéve, ha a szabályozás másképpen rendeli. Szintén jellemző, hogy a biztosítási árak megemelkednek egy környezeti katasztrófát követően, majd a kialakult versenyhelyzet hatására ismét visszaesnek. Ez azonban akadályozza a megfelelő tartalékok képzését, így a következő katasztrófák a kelleténél nagyobb problémát jelentenek.

A különböző térségekben más és más veszélyektől kell tartani még Európa területén belül is, és sajnos igen kevés a közös pont. Ez nagyon megnehezíti az egységes, Európa szintű, átfogó kezdeményezéseket és szabályozást. A biztosítási gyakorlatok is nagymértékben különböznek egymástól egyes nemzetek esetében, például a kondíciók, vagy a kártalanítási eljárások tekintetében.

A biztosítók szerepe változik

Már nem csak a kockázatkezelés és becslés, hanem a megelőzés és az informálás területén is szerepet kell vállalniuk a biztosítóknak. Az új tevékenységeket megalapozhatják a kockázati térképek és modellek, azaz, ezek összeállítása és használata. Ezen kezdeményezéseket az Unió több tagállamában is a biztosítók vállalták magukra. A szakértők is úgy vélik, hogy ezek az eszközök elengedhetetlenek a prevenció és a kockázatfelmérés területén, mivel az eddig biztosíthatatlan eseményeket vagy területeket is szükséges fedezet alá vonni. A környezeti változásokat tehát kiemelt figyelemmel kell kezelniük a biztosítóknak új termékeik kidolgozásakor. Biztosítási szempontból ez elsősorban a mezőgazdasági-, lakás-, és szakmai felelősségbiztosítási ágazatokat érinti, ám tágabb értelemben az egész szektort, illetve jövőnket is befolyásolni fogja.

 

Források:

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/megvaltozott_biztositoi_szerepvallalasra_van_szukseg.6084.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7912006282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása