Pannon-Safe

Október elsején volt az idősek Világnapja

2016. október 12. - WSH

Az idősek Világnapján a Magyar Biztosítók Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora jelentősége van az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításnak.

Már 25 éve, hogy az ENSZ közgyűlése október elsejét az idősek Világnapjává nyilvánította. Azóta a fejlettebb társadalmakban gyors ütemben nőtt a 60 év felettiek száma – csak az elmúlt 16 évben, 2000 óta 64 százalékkal több a 60 év feletti, míg a teljes népesség csak 20 százalékkal nőtt. Magyarországon 19-ről 25 százalékra nőtt a 60 év feletti lakosok száma. Összességében a társadalom további elidősödésére lehet számítani.

20104181_l.jpg

Melyek lehetnek azok az élethelyzetek, melyekben magas a kockázata annak, hogy a nyugdíjunk a várakozásoknál jelentősen alacsonyabb lehet?

Veszélyes helyzetben vannak a háztartásbeliként dolgozók, mivel nincs bejelentett jövedelmük, ezért nem fizetnek járulékokat, melynek következtében nem jogosultak nyugdíjra. A vállalkozók közül sajnos sokan nem gondolkodnak előre, és a lehető legkevesebb jelenlegi költség kedvéért csak részmunkaidőben, a lehető legalacsonyabb bérrel jelentik be saját magukat – ez azonban a későbbiekben egyáltalán nem kifizetődő, hiszen a nyugdíjuk is minimális lesz. Nyugdíj szempontjából előnytelen helyzetben vannak azok is, akik külföldön dolgoznak, mert ha jogosultak lesznek is a nyugdíjra, a számítás szempontjából nem vehető figyelembe semmilyen kereset, amely után nem Magyarországon fizették meg a járulékot. Nagy gondban lesznek majd azok is, akik minimálbérre vannak bejelentve, hiába kapják meg a fizetésük többi részét készpénzben, az a nyugdíjba nem számít majd bele – és a azokról már ne is beszéljünk, akik be sincsenek jelentve… Kockázatos a helyzetük a tőkejövedelmből élőknek is: az ilyen jövedelem után nem kell nyugdíjjárulékot fizetni. Amennyiben a tőke csökken, vagy jön egy komolyabb kiadás, a hozam is visszaesik.

Mi lehet a megoldás a kedvezőtlen helyzetekben?

A szakemberek a nyugdíjcélú megtakarításokat, ezen belül is a nyugdíjbiztosítást javasolják. Ennek rendszeressége, és szigorúnak mondható fizetési feltételei arra ösztönzik az ügyfeleket, hogy megtakarítását ne adja fel. A nyugdíjbiztosítás másik előnye, hogy örökölhető, mely igen sokak számára nyomós érv lehet. És talán a legfontosabb előnye, hogy az állam által biztosított adókedvezmény által akár évi 130 ezer forintos támogatásban is részesülhet, aki nyugdíjbiztosítást köt.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7511798339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.10.12. 12:58:21

Több példa akad: a havi nyugdíj alig 50 ezer forint, a havi jövedelmi bevétel 800 ezer forint. Bajba csak azok kerülnek, akiknek egyetlen pénzforrása a nyugdíj
süti beállítások módosítása