Pannon-Safe

Mik a legfőbb teendőink tetőbeázás ellen - ha az társasházban történik?

2016. június 23. - WSH

A bő csapadékos őszi, illetve tavaszi időjárások során – például a tavaly októberi több napos, sőt heteken át kitartó esőzések után jelentősen megemelkedett azon káresetek száma, melyeket a biztosítóknál bejelentettek. Ez nem véletlen, hiszen ha valóban beázás történt, akkor az az általános lakásbiztosítások szerint is a kártérítendő biztosítási események közé tartozik, vagyis a biztosítók kárként fogadják el, és a bejelentéstől számítva meg is kezdik az eljárást, illetve – ha valóban a szakemberek is igazolták a beázás tényét – akkor a kártérítésünket. Ez korábban, néhány évvel ezelőtt még nem így volt – ott a lakásbiztosítások általában még nem térítették meg a beázások költségeit.

28912673_m.jpg

Kit terhel vajon a beázásunk költsége? 

Azonban – mivel nincs mindenkinek akkora szerencséje, hogy önálló házban lakjon, – ezért érdemes egy kicsit alaposabban körüljárni ezt a témát is. Arról nem is beszélve, hogy manapság még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a beázás javításainak költségei kihez tartoznak, és kit terhelnek vajon? 

A Lakásszövetkezet és a Társasház is két külön fajta jogi rendszer és fogalom, felelőssé nyilván nem tehetők, azonban tudniuk kell a problémáról, és mindenképpen együttműködni a lakókkal a hiba mielőbbi elhárításában.

Nyilván az sem mindegy: honnan is ered az a bizonyos beázás? 

Ha a csatorna tömődött el, a víz ezért nem tud rendesen elfolyni – ez bizony az egész ház közös gondja kell, hogy legyen, és nem szabad rá legyinteni, hiszen az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb beázási ok – hívta fel a figyelmet egy korábbi tudósításában a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke. 

Ha a tető felől ázunk be – ez igen gyakran előfordul osztatlan közös tulajdonú házaknál, illetve társasházaknál. Ha történetesen mi lakunk a tető alatti részben, akkor a bajt nekünk kell jelezni, de a javítást és annak költségeit a háznak közösen kell rendeznie, a házmester vagy a közös képviselő segítségével – akinek feltétlenül tudnia kell a problémáról. Másik eset, ha a szomszéd felől ázunk be, egy esetleges figyelmetlenség – mint pl. egy nyitva felejtett csap, vagy meghibásodott mosógép miatt –, ekkor ez a szomszédunk felelőssége, és ha van biztosítása, az ő biztosítója fogja rendezni a kárunkat. Panellakásoknál az is gyakran előfordul, hogy a felső szomszéd áztatja el az alatta lévőt egy csőtöréssel, ez azonban már társasházi gond is – nem csupán a két lakó egyéni problémája. 

Azonban a jó hír, hogy egyre komplexebbek már a lakásbiztosítások is!

Egyébként, a mai lakásbiztosításoknak szinte már minden esetben van olyan pontja, – mely magára a házra vonatkozó felelősségbiztosítást tartalmaz. Ez arra is jó, hogy pl. vitás kérdésekben könnyebben igazságot lehessen teremteni a felek között, illetve, a károsult fél minél előbb pénzhez jusson. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr218808126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása