Pannon-Safe

Beázott a tető. Most mi legyen?

2016. június 05. - WSH

Különösen tavasszal és nyáron jellemzőek a túlzottan gyakori, nagy mennyiségű esőzések, melyek bizony otthonunkban is kárt tudnak tenni. Szerencsésnek mondhatja magát az, akivel még nem fordult elő olyan eset, hogy beázott a pince vagy éppen a tető. A tető-beázások sajnos – különösen hazánkban – igen gyakori jelenségnek számítanak. Sajnos, az itthon épült, néhány évtizeddel korábbi építésű házak nagy részét azbesztpalával burkolták, s ezek a nagy esőzések idején – pláne ha már el is volt öregedve a palatető – kisebb vagy akár komolyabb károkat is szenvedtek. Ilyenkor jobb esetben csak beázik a tető, és ha van padlás, akkor dohos, párás, nyirkos lesz, ám ami még rosszabb, hogy a víz és a pára a tartó oszlopoknak, fa gerendáknak sem tesz jót! Ha egy komolyabb vihar következtében lehullanak, meglazulnak a cserepek, akkor ott még komolyabb károkat is tud okozni otthonunkban a beáramló, vagy beszivárgó víz. 

54733007_m.jpg

Nálunk például, még a korábbi házunkban palatető volt, és rendszeresen beázott a tetőtéri hálószoba. Mivel hitelt is vettünk fel a házra annak idején, hogy felújítsuk, így rengeteg volt a kiadás, ezért a biztosítás volt az, amiről azt gondoltuk, hogy majd ezen spórolunk, hiszen valamit vissza kellett venni a költségekből. Mai eszemmel már látom, hogy mekkora hiba volt! A háló olyannyira beázott – hiába tettünk a csöpögés alá előbb a vastag fürdőlepedőt, majd később a kis műanyag lavórt – hogy tönkrementek a tartó oszlopok. 

A falat pedig hiába festettük újra, állandóan penészes volt, és családunkban felütötte fejét az allergia és az asztma, nem beszélve arról, hogy állandóan meg voltunk fázva és persze, végül a laminált padlót is újra kellett rakni, mert nem bírta a vizes, nyirkos közeget. A végén persze el kellett adjuk ezt a házat.

Az új lakásra, amit ezután vásároltunk, első dolgom volt, hogy megkötöttem a lakásbiztosítást. Jól tettem – s bár ez a lakás új építésű és modern cserepekkel burkolták a tetőt – de mégis sikerült beáznia. Hogy hogy nem, a tavaly nyáron akkora szélviharok tomboltak, hogy észre sem vettük, hogy elmozdult egy vagy két cserép… Pár hónapra rá, az októberi hosszabb, napokig egyfolytában tartó esőzések idején azt vettük észre a párommal, hogy ázik a fal a konyha fölött. Pont a tetőtéri ferde síknál. Kihívtuk a biztosítót, majd a tetőfedő szakemberek orvosolták a problémát, mindössze fél óra leforgása alatt, s azóta – lekopogom –nem volt semmi gond vele. Tetőbeázás sajnos még a legjobb, legújabb házaknál is előfordul. Érdemes tehát erre is gondolni, amikor megkötjük a biztosításunkat, hiszen később – mint azt az előbbi példa is mutatja – sokkal nagyobb lehet a kárunk, és vele együtt nemcsak a bosszúságunk, hanem a kiadásaink is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr348776112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása