Pannon-Safe

Félek a villámkártól. Hogyan előzhetem meg?

2016. június 03. - WSH

Mikor csaphat be a villám otthonunkba és elektromos technikai berendezéseinkbe? A közelmúltban a Magyar Elektrotechnikai társaság kiadott egy közleményt, mely szerint komoly statisztikai adatok mutatnak rá arra, hogy hazánkban illetve Európa-szerte a villámkárok egyre gyakoribb jelenségnek számítanak. 

16902640_m.jpg

Modern korunk környezetbarát, energiatakarékos villamoshálózatai sajnos pont hogy kedveznek az időjárás okozta károk keletkezésének, hiszen ezek a mai műszaki berendezések már leginkább integrált áramköröket tartalmaznak – ez igaz az ipari gépeken túl a háztartási és szórakoztató-elektronikai eszközökre is. Ha ezeknek az áramköröknek a feszültsége megnő, a túlfeszültség során pedig olyan impulzusok keletkeznek, amelyek hatására a készülékek könnyebben meghibásodhatnak. Elég ehhez egy kisebb vihar okozta zavar az elektromos hálózatban és máris kész a kár! VA viharok pedig – mint tudjuk jól – különösen a nyári időszakban – hirtelen jönnek és mennek, többnyire éjszaka – vagyis még csak időnk sincsen felkészülni rájuk. 

Hogyan védekezhetünk a villámkárok ellen? 

1. Két dolgot tehetünk alapvetően: az egyik a villámhárító szerkezet kiépítése a házunkra, ezzel a túlfeszültség-védelem hozható létre, melyhez persze szakember szükségeltetik. Lehetnek azonban mégis olyan kivételes esetek, amikor a hiába tettük meg a megfelelő óvintézkedéseket – a villám mégis becsap, vagyis a kár megtörténik. Mivel ilyenkor a talppont környezetében akár extrém mértében is megváltozhat a hőmérséklet, az áramot egyenesen vezetve szinte az elektromos berendezések belsejébe. 

2.  A másik védekezési mód a megfelelő biztosítás megléte. Ezeket természetesen minden esetben komplexen, együttesen alkalmazzuk, hiszen az alapvető megelőzés éppen olyan fontos, mint az esetleges károk ellen való bebiztosítás. Gondoljunk arra: ha a számítógépünkbe csap bele a villám, akkor az nem csupán maga a gép reális, tárgyi értékét veszélyezteti, hanem értékes, olykor bizony pótolhatatlan adatok, akár többéves munkánk, vagy családi emlékeink is megsemmisülhetnek. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr778776098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása