Pannon-Safe

Milyen változások várhatóak az életbiztosításokban 2017. januártól?

2016. november 28. - WSH

Érdemes már most tájékozódni a várható pénzügyi változásokról, melyek a jövő évtől pozitívnak ígérkeznek. Az etikus életbiztosítási koncepció hatására a vegyes életbiztosításoknál megszűnnek majd a rejtett költségek, előtérbe kerülnek a digitális eszközök, azonban a bónuszokat illetően azonban igencsak megoszlanak a vélemények. De nézzük meg kicsit bővebben…

39298502_l.jpg

 

  1. január 1-től életbe lép az MNB etikus életbiztosítási koncepciója

A szakértők szerint az életbiztosítási termékek jelentős részét módosítani kell majd. Az etikus életbiztosítási koncepciótól a megtakarítási célú biztosítások költségeinek csökkenését várják a szakemberek. Valamint azt, hogy ezek átláthatóbbá, érthetőbbé váljanak az ügyfelek számára is. Hosszú távon az átlagos tartási idő növekedése várható, a biztosítók profitja és az ügynöki jutalékok pedig csökkenhetnek. A változás legfontosabb hatásai lehetnek: a versenyfeltételek egyenlővé válása, valamint az ügyfelek számára előnyösebb termékek. A módosítások eredményeképpen hosszú távon javulni fog a megtakarítási célú életbiztosítások hírneve a piacon. A költségek csökkenése miatt azonban előtérbe kerülhetnek majd a digitális eszközök, illetve a kockázati életbiztosítások és kiegészítők értékesítése.

A unit-linked és a vegyes életbiztosítási termékekre vonatkozó legfontosabb változások

  • Megszűnnek a rejtett költségek, és az elnevezések egységesek, átláthatóak, illetve az ügyfelek számára is érthetőek lesznek
  • A TKM (Teljes Költségmutató) és a termékek minimum befektetendő rendszeres díjrésze egységesen korlátozva lesz
  • Csökken az ügynöki jutalékok maximuma
  • Minden unit-linked terméknek kötelezően rendelkeznie kell majd hazai kötvény- és részvény alapokkal.

Megoszlanak a vélemények a bónuszokat tartalmazó termékekkel kapcsolatban

Van olyan biztosító, mely a bónuszokat tartalmazó terméket nem tartja elég transzparensnek, és tervezi, hogy kivonja a forgalomból. Van, aki szerint az, hogy a biztosító az elején több költséget von le, melyeket a későbbiekben bónuszokkal kompenzál. Azaz, arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy ezeket a termékeket inkább hosszú távú megtakarításra – azaz rendeltetésszerűen - használják majd a jövőben.

A jövő évtől bevezetésre kerülő etikus életbiztosítási koncepció hatásai még kérdésesek. Nem tudni biztosan, hogy hány termék módosítását érintik majd, a hazai biztosítók azonban készülnek a módosításokra. A legtöbben üdvözlik e koncepció bevezetését. Az átláthatóság, a költségek csökkenése, és a TKM szabályozása az ügyfelek elégedettségét segíti elő.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/kukaba_kerul_a_magyar_eletbiztositasok_nagy_resze.239882.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1612006116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása