Milyen feladatokat érdemes tavasszal elvégezni a ház körül?

2017. június 05. - WSH

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor a hosszú tél után először érezzük a napsugarat az 47932190_l.jpgarcunkon. Ilyenkor még a tavaszi nagytakarítás elvégzését sem érezzük tehernek. Mik azok a felgyülemlett feladatok, amikbe érdemes belefognunk a problémamentes nyár érdekében?

 

 

 

 

 

Tetőellenőrzés

A téli hónapok után ajánlatos alaposan megvizsgálni az ingatlanunk tetőszerkezetét, hiszen az sokszor 30-40 cm-es hótakarónak és fagyoknak volt kitéve. Függetlenül attól, hogy mivel van fedve házunk, javallott évente minimum kétszer ránéznünk.

A vizsgálatot a padlástér felől is elvégezhetjük, mivel a beázások gyakran ott jelennek meg. Ellenőrizhetjük a tartógerendák és a tetőlécek állapotát. Kívülről figyeljük meg, hogy nem hiányzik-e cserép, vagy nem mozdultak-e el a palatáblák stb. A létrán állva akár az ereszünkre is rápillanthatunk, hogy nincs-e eldugulva, nem érte-e valamilyen kár.

 

Eresztisztítás

Az őszi, téli hónapokban felgyülemlett törmelékek által eltömődött ereszcsatornáink komoly gondokat okozhatnak. Megrepedhetnek, elpattanhatnak, ami a vízfelhalmozódásához, így a tető rongálódásához vezethet.

Tavaszi időszak tökéletes a levelek, törmelékek eltávolítására. Hatásos védelmet nyújthat az úgynevezett csatornakúp felszerelése, amely a cső végének szűkítésével akadályozza meg a törmelékek csatornába jutását. 

 

Ablakok tisztítása

A fagy, kárt tehetett az ablakainkban és annak kereteiben. Érdemes ellenőrizni az állapotukat, és ha nem megfelelőnek ítéljük, akkor javítani, vagy kicserélni azokat. Nézzük meg, hogy rendesen zárnak-e, nem vetemedtek-e. Mindezek után pedig alaposan letisztíthatjuk azokat ecetes víz és újságpapír segítségével.

 

Növényvédelem, fametszés

A kemény tél sajnos kertünk növényeit sem kíméli. Szerencsére egy metszőolló segítségével sokszor elérhetjük, hogy azok új hajtásokat hozzanak. A rendszeres metszés elősegíti a növekedést a fák esetében, illetve sokkal rendezettebb kertet is eredményez.

A talajon felhalmozódott gallyak, levelek elfojthatják a növekedést. Ezért célszerű összeszedni őket, majd pedig fűnyírással frissebbé tenni pázsitunkat.

 

Kerítés állapotának ellenőrzése

Főként a kerítésünk alapzata szokott sérülni, vagy megfagyni a felhalmozódott hó, vagy jégréteg alatt. Akár fából, drótból vagy lemezből készüljön is, egy alapos vizsgálat nem árt neki. Kereshetünk lyukakat, repedezéseket, majd kicserélhetjük, újra drótozhatjuk, lefesthetjük.

 

Tipp: Nyári viharok előtt mindenképp érdemes ellenőriznünk biztosításunkat, hogy az minden lehetséges kárra kiterjed-e. A legtöbb biztosítónál általában lehetőség van bővíteni a biztosított vagyontárgyak körét. Azonban mielőtt ingatlanunkat hosszabb időre magára hagynánk, tájékozódjunk, hogy a biztosítási fedezet mire nem terjed ki. Ilyen vagyontárgyak például a csak felárért biztosítható fóliasátrak, üvegházak, nyaralóban hagyott számítógépen tárolt adatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr112543437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.