Pannon-Safe

Büszkék lehetünk a magyar biztosítókra

2017. január 01. - WSH

Az európai biztosítási hatóság (EIOPA) adatai szerint a magyar biztosítók eredményei jobbak az európai átlagnál.

A magyarországi biztosítók szilárd alapokra támaszkodhatnak, tőkehelyzetük erős. Megállapították azt is, hogy stresszhelyzetben – az alacsony hozamkörnyezetet vagy az eszközértékek csökkenését modellezve – is jobban teljesítenek, mint az Európai Unióban tevékenykedő egyéb biztosítók.  A kockázatok felmérése a célja azoknak a teszteknek, melyeket az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói nyugdíj hatóság (EIOPA) mesterséges stresszhelyzetekben végez a biztosítási szektor szereplőivel. Az egész Európai Unióra kiterjedő kísérletekben a piaci szereplők gyengeségeit vizsgálják.

28586941_l.jpg

A hazai biztosítókat – a felmérés szerint - kevésbé érinti a negatív piaci környezet

Az idei felmérés az alacsony hozamkörnyezetet vette alapul kétféle lehetőséggel számolva: az első variáció szerint tartósan alacsony hozamokkal számoltak, a második opció esetében pedig a hozamcsökkenés mellé általános piaci áresést is kalkuláltak. A 2016. évi teszt abban különbözött az előzőektől, hogy az idén hatályba lépett Szolvencia II. kockázatalapú tőkekövetelmény – számítási rendszer elvei szerint számoltak. Az Európai Unió harminc országából összesen 236 biztosító vett részt a felmérésben. Hazánkat az a tíz biztosító képviselte, melyek a garantált kamatozású életbiztosítási termékek csaknem 90 százalékát tartják állományukban. A stresszteszt eredményei azt mutatták, hogy a magyarországi biztosítókat kevésbé érinti a feltételezett negatív piaci környezet, mint európai társaikat.  

A tesztek százalékos adataiból láthatók a különbségek

A tartósan alacsony hozamkörnyezetet feltételező forgatókönyv esetén a szavatoló tőke az európai biztosítók körében átlagosan 18 százalékkal csökken, ezzel szemben a magyar biztosítók esetében mindössze 1,4 százalékos csökkenést mutattak a számítások. A második vizsgált esetben – ha az eszközérték csökkenése és alacsonyabb kockázatmentes kamatláb együttesen jelentkezne a piacon – az Unió biztosítói átlagosan 28,9 százalékos visszaesést produkáltak, hazai biztosítóink azonban csak 13,2 százalékos csökkenéssel számolhatnának.

Az eredményeket az MNB (Magyar Nemzeti Bank) tette közzé, és biztosítási szektor felügyelete során fel is használja majd.

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/kideritettek_erosebbek_a_magyar_biztositok_az_europai_atlagnal.4.241542.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9512091865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása