Pannon-Safe

A felnőtté válás nem a kortól, hanem az anyagi önállóságtól kezdődik

2016. november 30. - WSH

Mikortól érezzük magunkat felnőttnek? A Groupama biztosító kutatásából kiderül, hogy az első fizetés komoly mérföldkő a fiatal lakosság „felnőtt lettem!” – érzetében. Noha a családalapítás ideje kitolódott mára, a jelentős, felnőttkorhoz köthető életesemények időpontja nem sokat változott, ahogyan a nyugdíjassá válásé sem…

 47284407_l.jpg

Egy friss kutatás szerint az emberek jelentős része akkortól érzi magát felnőttnek, amikor megkapja az első fizetését.

A felnőtté válás határa hivatalosan a 18. év betöltése, ám a legtöbben nem innen számítjuk önállóságunk kezdetét. Nem is a saját lakás, vagy az első autó a fő mérföldkő a felnőtté válás felé, hanem az anyagi függetlenség – ezt jelzik a Groupama Biztosító megbízásából készülő kutatás eredményei. A 18-59 éves korú lakosság körében a megkérdezetteknek több mint a fele az anyagi függetlenséget, illetve a munkába állást tartja a felnőtté válás első lépcsőjének. Érdekes adat, hogy feleannyian tekintik a felnőtté válás kezdetének az önálló lakást, a tanulmányok befejezését, és a gyermekvállalást, mint az első fizetés kézhezvételét.

A komolyabb életesemények időpontja – a gyermekvállalást kivéve – nem sokat változott

Az elmúlt két-három évtizedben jelentősen kitolódott a családalapítás időpontja, azaz egyre később házasodunk és vállalunk gyermeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később válnánk felnőtté. Az önállósodás időpontja nem változott az előző generációkhoz képest. Azok az életesemények, melyek a felnőttkorhoz köthetők – mint például, a külön költözés a szülőktől, az önálló lakás és a munkavállalás - körülbelül ugyanabban az életkorban következnek be, mint szüleink idejében.

Nyugdíjassá pedig az utolsó fizetésünk átvételével válunk – de mi lesz ezután?              

A Groupama Biztosító kíváncsi volt még a nyugdíjassá válással kapcsolatos körülményekre és véleményekre is. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a lakosság egynegyede takarékoskodik kifejezetten nyugdíj célra. A lakosság átlagosan 36 éves kora körül kezd félretenni a nyugdíjas éveire.  Ebben viszont kezdődő pozitív változás figyelhető meg: a családalapítás kitolódásával párhuzamosan az öngondoskodás kezdetének időpontja korábbivá válik. A 18-29 éves fiatal korosztály átlagosan 8-10 évvel korábban kezd el takarékoskodni és nyugdíjcélra is félretenni, mint a szüleik. Szerencsére egyre korábban megértjük és átlátjuk az öngondoskodás hosszú távú pozitív hatásait.

 

 

Forrás:

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/eletbiztositas/az_elso_fizetes_tesz_felnotte_az_utolso_nyugdijassa.6087.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7512006192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása