Pannon-Safe

Gépjárműeladás után tovább kell fizetnem a biztosítást?

2017. augusztus 14. - WSH

Sokszor nem könnyű megválnunk szeretett autónktól, történjen az eladás útján, lopás, vagy egy túl költséges meghibásodás miatt. A három eset eltérő előnyökkel, vagy károkkal jár, viszont biztosításunk lemondásáról minden esetben gondoskodnunk kell.

1.jpg

Egy autóeladás rengeteg munkával jár, emiatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni néhány részletről. A legfontosabb, hogy meghatározzuk a reális árát a gépjárművünknek és esetleg kicsivel felette kínáljuk eladásra, belekalkulálva az alku lehetőségét. Rengeteg honlapon hirdethetjük, akár közösségi médián keresztül, sőt érdemes nem megfeledkezni a ”régimódi” hirdetési formákról sem. Kitehetjük a helyi faliújságra, amit általában vonatállomásokon, boltokban, vagy művelődési házakban találhatunk, valamint az autónkra is kitehetünk egy eladó cetlit az elérhetőségünkkel.  Érdemes minél részletesebb, reális leírást írni hirdetésünkhöz, igényes képekkel illusztrálva.

 

Eladás után

Amikor megkötetett az adás-vétel, a pénz átadással nem ér véget a procedúra. Gondoskodnunk kell a papírmunkáról is. Az adásvételi szerződésből érdemes minimum 5 eredeti példányt készítenünk. Az egyiket, megköttetés időpontjától számítva nyolc napon belül el kell juttattatnunk postai, személyes vagy elektronikus úton az okmányirodába. Mindez nem kerül nekünk pénzbe, a nyilvántartásba körülbelül három nap alatt kerül bejegyzésre.

 

Lemondhatom a biztosításomat, ha eladtam az autómat?

Természetesen igen, hiszen a biztosítónak nem célja, hogy felesleges kiadásokkal terhelje az ügyfeleit. Autótulajdonosként törvényileg van meghatározva, hogy rendelkeznünk kell kötelező felelősségbiztosítással, amennyiben a közúti közlekedésben rész kívánunk venni. Ugyanakkor ez a fajta biztosítás határozatlan időre szól és évente meghosszabbítható. De nem kell megijedni, nem csak évente mondható le, hanem bizonyos kitételek mellett bármikor megtehetjük. Sor kerülhet rá, amennyiben az adásvételi szerződésünket továbbítjuk a biztosítóinknak érdekmúlásra hivatkozva.

 

Mit értünk érdekmúlás alatt?

Érdekmúlás, amikor már nem áll érdekünkben, a gépjárművünk üzemeltetésével kapcsolatos teendők ellátása. Ez nemcsak az eladásra vonatkozhat, hanem a gépjármű meghibásodása esetén forgalomból való kivonása, lopásra. Azonban minden esetet hivatalos dokumentummal kell igazolnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8812689361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása