Pannon-Safe

Mit tehetünk cserbenhagyásos koccanás esetén?

2017. június 15. - WSH

Könnyen előfordulhat, hogy a zsúfolt parkolóban hagyott gépjárművünket valamilyen kár éri. Következő cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lépéseket kell ilyenkor tennünk.

mit_tehet_nk_cserbenhagy_sos_koccan_s_eset_n.jpg

Képzeljük el, hogy éppen elhagyjuk a boltot nagybevásárlás után. Amikor a parkolóhoz érünk egy hatalmas horpadás fogad minket az autónk oldalán. Az elkövető nincs a helyszínen és egy cetlit sem hagyott a szélvédőnkön. Mit tehetünk ilyenkor? Értesítsük a biztosítót? Jelentsük a rendőrségnek? Vagy saját pénzünkből javíttassuk meg a sérüléseket?

Abból kell kiindulnunk, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ismeretlen személy által elkövetett vétség esetén nem fizet. Kivéve abban az esetben, ha súlyos testi sérülés történt. A casco ellenben már megtérítheti a javítás költségeit.

 

  1. Nyugodjunk meg

Hibát követett el az a személy, aki az ütközés után szó nélkül eltűnt. Ugyanakkor nem szabad, hogy mindez kihozzon a sodrunkból. Inkább kezdjünk el a megoldáson gondolkozni.

Szerencsés esetben felbukkanhat az elkövető és így begyűjthetjük a szükséges információkat tőle:

  • Név
  • Cím
  • Telefonszám
  • Baleset magyarázata
  • Biztosító neve

 

  1. Keressünk szemtanúkat

Amennyiben a károkozó személye ismeretlen, érdemes minél többet megtudni a koccanás körülményeiről. Tehetjük ezt úgy, hogy megkérdezzük a területen ácsorgókat, hátha valaki tanúja volt az esetnek. Tőlük akár el is kérhetjük az elérhetőségeiket. Ez a rendőrség, vagy biztosító számára lehet segítség a kivizsgálás során.

Továbbá érdemes megkérdezni a környéken lévő üzletek biztonsági embereit, hogy a közeli megfigyelőkamera nem rögzítette-e az esetet.

 

  1. Készítsünk fotókat

Akár telefonunkkal is megörökíthetjük a gépjárművönkön esett károkat. Ez a későbbiekben bizonyítékul szolgálhat. 

 

  1. Beszéljünk a rendőrséggel

Sokat segíthet az ügyünk előremozdulásában a rendőrséggel való kapcsolatfelvétel. A jegyzőkönyvet később, mint bizonyítékot adhatjuk át a biztosítónknak. Továbbá segíthetnek kikérni a helyi biztonsági kamerák felvételeit is. Ráadásul a szemtanúk általában többet mondanak el egy hivatalos személynek a látottakról.

 

  1. Vegyük fel a kapcsolatot a biztosítóval

Az előzőekben már szó volt róla, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyen esetben nem nyújt fedezetet. Ennek ellenére is érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, hiszen a későbbiekben még felbukkanhat a tettes.

Cascoval rendelkezők számára, mindez sokkal gördülékenyebben mehet. Hiszen a kiegészítő biztosítás több mindenre nyújt fedezetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4612591721

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cserbenhagyás 2018.07.24. 11:58:17

A cserbenhagyás, valamint a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményt a legtöbben nem értelmezik jól, gyakran keverik a két bűncselekményt, holott óriási különbség van a két bűncselekmény között. A mai bejegyzésben a cserbenhagyás bűncselekmény elemz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása