Pannon-Safe

Kell-e kötni biztosítást családi ház építésekor?

2016. november 21. - WSH

Idén ősztől lépett életbe az építési törvény új módosítása

A szeptemberi törvénymódosítás szerint van lehetőség arra, hogy rendelettel kötelezzék a tervezőket és a kivitelezőket felelősségbiztosítás megkötésére a 300 négyzetméter alatti, egyszerű bejelentéssel érintett családi házak építése esetén. Rendelet azonban még nem készült, így jogosan merülnek a fel a kérdések: mikor és milyen következményekkel fog járni ez az építkezést tervezők számára? 2016 év eleje ót a 300 négyzetméter alatti családi házak építéséhez nem szükséges az építési engedély. Így azonban nő a tervezők és a kivitelezők felelőssége, mert az építési hatóságok már nem ellenőrzik a terveket. A rendelet megalkotása a törvénymódosítás szerint nem kötelező, hanem lehetőség, tehát nem tudható biztosan, hogy mikor készül majd el.49516275_l.jpg

Átlagosan minimum 200 000 Ft költség növekedés várható egy családi ház építése esetében

A kötelező felelősségbiztosítás bevezetése az építőiparban várhatóan a mikro-, és kisvállalkozások számára jelent majd plusz költséget, akik eddig e nélkül dolgoztak. Nagyon valószínű, hogy ezeket a terheket majd a megrendelőre fogják hárítani. Érdemes megnézni, hogy jelenleg milyen összegű biztosítások vannak jelen a piacon ebben a kategóriában, mert ez alapjául szolgál majd a kötelező díjak meghatározásának. Jelenleg egy 50 millió forint értékű családi ház esetében az építési-szerelési munkálatok biztosítási díja körülbelül 130-160 ezer forint évente. Ha hozzá vesszük még a szerződéskötés után plusz 3 évre nyújtott fedezetet, az természetesen többlet költséget jelent. Előzetes felmérések szerint biztosítók jelenlegi termékeikkel és kiegészítő szolgáltatásokkal valószínűleg teljesíteni tudják majd a rendeletben várható feltételeket. A szakértők összességében, a rendelkezésre álló adatok alapján átlagosan legalább 200 000 ezer forint költségnövekedéssel számolnak egy családi ház építése esetén a kötelező felelősségbiztosítás bevezetése által.

Ha megjelenik a rendelet, érdemes lesz betartani

Minden bizonnyal ki lesz kötve a rendeletben, hogy a kötelező felelősség biztosítás megkötése nélkül az építkezés nem kezdhető meg. Az építési hatóság ellenőrizni fogja a feltételeket és biztosítás hiányában leállíthatja az építkezést, súlyos hiányosság esetén pedig bírság megfizetésére is kötelezhet majd.

 

 

Forrás:

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/kotelezo_biztositas_a_csaladi_hazat_epitoknek_is.6032.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7011969219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása