Pannon-Safe

Mire figyeljünk oda a kárbejelentő kitöltésekor?

2016. november 15. - WSH

Kiderült, hogy a hazai autósok fele nem tudja megfelelően kitölteni a kárbejelentőt.

Sajnos a legrutinosabb vezetőkkel is előfordulhat, hogy közúti baleset részesévé válnak. Az autósok harmada – saját bevallása szerint - már legalább egyszer volt ilyen helyzetben. Mégis, kifejezetten magas azoknak a száma, akik nem tudják helyesen kitölteni a kárbejelentő nyomtatványt – derült ki a Generali által végzett kutatásból. A megkérdezetteknek több mint a fele azt válaszolta, hogy tudja, hogyan kell kitölteni a kárbejelentőt, mégis csak 16 százalékuk válaszolt helyesen arra a kérdésre, hogy kiknek kell aláírni a bejelentő lapot.39556996_l.jpg

A kutatásban résztvevő nők negyede, a férfiaknak pedig majdnem a fele volt már közúti baleset részese. Egy karambol mindig stresszhelyzet: felfokozott idegi és érzelmi állapotba kerülünk, mégis nagyon fontos, hogy meg tudjuk őrizni higgadtságunkat, józan ítélőképességünket. Ebben nagy segítség lehet, ha pontosan tisztában vagyunk a teendőkkel, tudjuk, hogy kit kell értesíteni, és hogyan kell kitölteni a kárbejelentő lapot. Sajnos a válaszadóknak közel a fele nem volt tisztában azzal sem, hogy hány bejelentő lapot kell kitölteni: két jármű esetén egy nyomtatvány szükséges, (mivel kétpéldányos a lap), de ha három jármű érintett a balesetben, akkor már két bejelentőt kell kitölteni.

A kárbejelentő megírásakor a következőkre figyeljünk                                   

Ha személyi sérülés nem történt a balesetben, de anyagi kár keletkezett, akkor a bejelentő lap kitöltése legyen az első dolgunk. Kiemelten figyeljünk arra, hogy a hiánytalanul töltsük ki, és az adatok pontosak legyenek. Jegyezzük fel a tanúk adatait is, akik lehetőleg ne saját családtagjaink legyenek, hanem olyan járókelőket kérjünk fel tanúnak, akik nem voltak részesei a balesetnek. Ügyeljünk a forgalmi helyzet meghatározása esetén arra, hogy pontosan hány helyre tettünk X-et, mert a másik fél esetleg megváltoztathatja a saját példányát, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljön. Ennek elkerülése érdekében semmiképp ne maradjon el a baleset körülményeinek lerajzolása. És nagyon fontos, hogy ne felejtsük el aláírni a kárbejelentőt: mindkét fél aláírása szükséges.

 

Forrás:

https://profitline.hu/hircentrum/hir/358364/A-hazai-soforok-tobbsege-nem-tudja-rendesen-kitolteni-a-baleseti-bejelentolapot-

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9611950947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása