Pannon-Safe

Lehet, hogy jövőre nehezebb évünk lesz…

2016. október 14. - WSH

Az Atradius nemzetközi biztosítóvállalat elemzése szerint Magyarország gazdasági teljesítménye elmarad a térségbeli országokétól.

Az elemzés szerint hazánk hitelbiztosítási szempontból a közepesen kockázatos országok közé tartozik. A szakértők fokozott kockázatot látnak Közép-Európa exporttól és a járműipartól való függésében. Kevesebb Uniós pénz kifizetése várható, és az állami beruházások üteme csökken, ezért a magyar GDP növekedése várhatóan 1,8%-ra lassul idén. Az elemzés szerint azonban a külkereskedelmi mérleg 2017-ben is pozitív lesz. Jövő évben nőhetnek a magánfogyasztások és az állami beruházások is, de az elemzők szerint a növekedés nem éri majd el a várt mértéket.

29682877_l.jpg

A tanulmány szerint jövőre erősödhetnek a fogyasztói árak.

Idén már két alkalommal csökkentette az MNB az alapkamatot hogy lassítsa az inflációt és elősegítse a gazdasági növekedést. A kormány egyik fő célja a költségvetési hiány 3% alatt tartása, melyet eddig sikerült teljesíteni. Az elemző szakértők szerint az ország egyik gyengesége a külső adósság mértéke, melynek jelentős része devizaadósság. Ez azért nem jó, mert a forint gyengülése növeli azoknak a nehézségeit, akik szintén devizaadóssággal rendelkeznek. Tehát a kedvező folyamatok ellenére Magyarország még mindig kockázatos helyzetben van.

A környező országok gazdasági teljesítménye jobb volt mostanában

A lengyel GDP jóval nagyobb ütemben nőtt az elmúlt években, és az elemzők 2017-ben további növekedést várnak. A cseh gazdaság tavaly erős növekedésnek indult, jövőre azonban visszaesés várható. A szlovák GDP növekedése azonban 3 százalék fölött maradhat idén és 2017-ben is. A térség minden országára jellemző, hogy erősen függnek az exporttól és a nemzetközi autóipartól. Csehországban a legmagasabb az export aránya, míg Szlovákia főleg a járműipar negatív eseményeire érzékeny. A lengyel gazdaság is jelentős mértékben függ az euró zónától és a kormány egyes intézkedései negatívan hathatnak a nemzetközi befektetésekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2011806479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása