Pannon-Safe

A viharszezonnak ugyan vége erre az évre…

2016. szeptember 16. - WSH

Azonban itt az alkalom lakásbiztosításunk felülvizsgálatára, melyet érdemes minden évben megtenni. Mire figyeljünk oda, ha azt vizsgáljuk, hogy minden tekintetben megfelelő biztosítással rendelkezünk-e?

Érdemes számba vennünk lakásunk paramétereit, tulajdonságait, illetve az elhasználódás mértékét is, mielőtt felülvizsgáljuk a már meglévő lakásbiztosításunkat. Például, ha volt a lakásunkban vagy házunkban felújítás, vagy kicseréltük a nyílászárókat, ezzel növekedett az ingatlan értéke.

14765495_m.jpg

Sokan feledkeznek el arról ilyenkor, hogy a vagyongyarapodást a biztosítási szerződésnek is követnie kell, hogy ne legyen alulbiztosítva az ingatlanunk. Ugyanez vonatkozik az ingóságokra is, ha nagyobb értékű új bútort, vagy műszaki cikket vásárolunk. Sokszor csak a kár bekövetkezésekor szembesülünk azzal, hogy biztosításunk nem megfelelő.

Gyakran előfordul, hogy egy hitelhez kapcsolódóan kötünk biztosítást lakásunkra, és a legolcsóbb módozatot választjuk, mely nem fedezi az igényeinket, sokszor nem terjed ki az ingóságokra sem. Ha társasházban élünk, a közösen megkötött biztosítás mellett ne feledkezzünk meg saját lakrészünk, és ingóságaink biztosításáról.

Beázásra, jégverésre, csőtörésre is biztosítva vagyunk?

Bizony, ezekről nem árt még a rossz idő beállta előtt megbizonyosodni. Nézzük át szerződésünket alaposan, különös figyelmet fordítva arra, hogy a természet által okozott károk, vagy betörés esetén milyen káresemény után kaphatunk kártérítést. Például a jégverés okozta károk esetén nem mindig terjed ki a biztosítás az épület falában, a vakolatban okozott kárra. Gyakori eset - főleg a régebbi szerződések körében - hogy az égés okozta káresemény bekövetkezésekor a füst és korom által keletkezett kárra nem nyújt fedezetet a biztosítás. Érdemes átnézni a beázásokra vonatkozó pontokat is, hiszen általában csak az adott viharban keletkezett káresemény helyreállításának költségeit fedezi a biztosító.

Az érvényesítéshez elengedhetetlenek a megelőző intézkedések is…

Fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy például betörés esetén milyen megelőző intézkedéseket kell tennünk a szerződés szerint, mert ezek elmulasztása esetén nem jár a kártérítés. Ezen kívül a kárigény elutasításának oka lehet a gondatlanság is. Ha nem megfelelően tároljuk ingóságainkat, és emiatt történik baj, vagy például a téli víztelenítés elmulasztása miatt keletkezik csőtörés, nem fizet a biztosító.

Fontos tehát, hogy tisztában legyünk szerződésünk részleteivel, és megtegyünk mindent a baj megelőzésének érdekében. És, nem utolsó sorban legalább kétévente vizsgáljuk felül biztosításunkat, hogy igényinknek megfelelően alakíthassuk ki a feltételeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4511697725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása