Pannon-Safe

Albérlőként is köthetünk lakásbiztosítást?

2016. szeptember 12. - WSH

Kevésbé közismert tény, hogy bérelt lakásunkra is köthetünk biztosítást – nem csak vagyontárgyainkra, hanem az ingatlanra is.

Hazánkban is egyre nagyobb teret nyer a lakásbérlés, egyre több fiatal, vagy család él ezzel a lehetőséggel, az utóbbi években folyamatosan nő a bérelt lakások száma. A szeptember azért különösen jelentős időszak ebből a szempontból, mert az egyetem kezdésével nagyon sok diák keres albérletet, hogy a választott iskolához közel lakhasson.

A bővülő kínálat ellenére nem könnyű megtalálni a megfelelő lakást, mely kielégíti igényeinket és a pénztárcánk is bírja. Rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk, azonban sokszor elfeledkezünk egy lényeges momentumról: a biztosításról. Nem csak lakástulajdonosként van lehetőségünk biztosítást kötni az ingatlanra, hanem albérlőként is – amennyiben még nincs biztosítási szerződés a lakásra. Ha a lakás biztosított, értéktárgyainkra - melyet albérlőként magunkkal viszünk - érdemes biztosítást kötni.

51765890_m.jpg

Lakásbérlés előtt tisztázzuk a biztosítási paramétereket is!

Mielőtt a bérleti szerződést aláírjuk, érdemes tisztázni, hogy van-e az ingatlanra lakásbiztosítás, milyen formában, mire nyújt fedezetet, ki fizeti a biztosítás díját. Amennyiben nincs, érdemes bérlőként is biztosítást kötnünk. Ha viszünk magunkkal nagyobb értékű berendezési tárgyakat (például tévé, laptop, hűtőgép, mosógép, stb.), ezekre ajánlott biztosítást kötni akkor is, ha az ingatlan biztosítva van. Mindkét félnek, a bérlőnek és a tulajdonosnak is előnyös, ha van biztosítás és a részletek tisztázottak, hiszen ellenkező esetben már akár egy csőtörés esetén is vitás kérdés lehet, hogy ki fizesse a kárt. Lakástulajdonosként pedig arra is gondoljunk, hogy esetleg a bérlő okozhat károkat, melyeket nem tudunk behajtani. Egy jó konstrukciójú lakásbiztosítás erre is megoldást nyújthat, akár még a felújítás miatti kiesett bérleti díjat is megtérítheti.

Ne feledkezzünk meg lakásbiztosításunk rendszeres felülvizsgálatáról sem!

Minden esetben javasolt a biztosítások felülvizsgálata, általában évente. Ha kiadjuk lakásunkat, akkor ez még inkább fontos, a szerződés megkötésekor ugyanis nyilatkoznunk kell, hogy bérbe adjuk-e a lakást. Ha változás történik ilyen szempontból, akkor azt a biztosító felé jeleznünk kell, mivel a körülmények változásával a biztosítási díjak is változhatnak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9511697177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása