Pannon-Safe

Ingyenes tanuló balesetbiztosítás – milyen támogatást nyújt az állam?

2016. szeptember 02. - WSH

Lehet, hogy nem tudja mindenki, de van lehetőség az állam által támogatott, ingyenes tanuló-, és balesetbiztosítás igénybevételére.

Minden 3-18 év közötti gyermek jogosult az állam által támogatott biztosításra. A törvény szerint évente más biztosító nyújtja a szolgáltatást, a Magyar Fejlesztési Minisztérium által kiírt közbeszerzés alapján az idei évben az Allianz Hungária Biztosító volt a nyertes. Az időtartam, melyre az Állam szerződést köt a nyertes biztosítóval, minden évben január 1-től december 31-ig van meghatározva – ellentétben az iskolákban köthető egyéb tanuló biztosításokkal, melyek szeptember 1-től a következő év szeptemberéig tartanak.

39524425_m.jpg

Az állam által finanszírozott gyermek balesetbiztosítás esetében, ha az év elején történik a káresemény, várnunk kell a bejelentéssel, ugyanis a közbeszerzési eljárás miatt általában később derül ki, hogy melyik biztosítóhoz fordulhatunk majd. Ne ijedjünk meg ettől, természetesen visszamenőleg is kifizetik a díjat.

De mennyi is az összeg, és milyen esetben fizet a biztosító? Sajnos a díjak 2003 óta nem változtak: csonttörés esetén 3 000 Ft, maradandó egészségkárosodást okozó baleset esetén (az egészségkárosodás mértékétől függően) 3, 50 vagy 300 ezer forint jár, és végül baleseti halál esetén 200 ezer forint.

A statisztikák szerint a leggyakoribb eset a csonttörés és a csontrepedés – a bejelentések közel 80 százaléka ezekből adódik. Nem csak abban az esetben vehető igénybe, ha az iskolában történt a baleset, a nap 24 órájában, bármely helyszínen bekövetkezett káresemény után fizet a biztosító. Ha külföldön történik baleset a fenti összegek akkor is járnak, azonban az utasbiztosítást közel sem helyettesíti, hiszen a kórházi tartózkodást nem finanszírozza.

És hogyan vehetjük igénybe? Szolgáltatási igénybejelentőt kell küldenünk a biztosítónak – idén az Allianz Hungáriának – és természetesen szükség lesz az orvosi dokumentumokra is a balesettel kapcsolatban. Kárigényünket bejelenthetjük személyesen az ügyfélszolgálaton, faxon vagy postai úton. A szükséges szolgáltatási igénybejelentő nyomtatvány letölthető a biztosító honlapjáról.

Jó tudni erről a lehetőségről, de érdemes körülnézni a piacon, mert az állam által támogatott biztosítás nem fedezi teljes körűen a költségeket, tehát megéri mellette egyéb biztosítást is kötni gyermekünk részére.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr411661940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása