Pannon-Safe

Miért nem helyettesíti a „kék kártya” az utasbiztosítást?

2016. augusztus 24. - WSH

A „kék kártya”, hivatalos nevén az Európai Egészségbiztosítási Kártya segítségével az Európai Unió országaiban igénybe vehetjük azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, melyeket az adott országban lakók. Tehát, ha Európán belül utazunk, és orvosi ellátásra van szükségünk, ezzel a kártyával ugyanazokkal a feltételekkel vehetjük igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, mint az ott élő biztosítottak. Sokan igénylik, és használják is a „kék kártyát” európai utazásaik során. Azonban fontos tudnunk, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást! Nézzük meg, hogy miért: 

54781955_m.jpg

Mert magán orvosi ellátásra nem jogosít fel, azaz csak közfinanszírozott egészségügyi intézményekben fogadják el. Tehát, ha például rosszul leszünk az olasz tengerparton, és a mentő a legközelebbi magánklinikára szállít minket, sajnos a kártya nem fedezi orvosi költségeinket. A turisták által kedvelt nyaralóhelyeken az orvosok legtöbb esetben magán praxisban működnek, és sok uniós tagállamban kevesebb az ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatás mint Magyarországon. Ezekről mindenképp érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. 

Nem feltétlenül biztosít ingyenes ellátást, hiszen minden országban más és más az egészségügyi rendszer, előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, melyek nálunk ingyenesek, más országban nem finanszírozottak. 

Külföldön bekövetkezett baleset esetén a hazaszállítás költségeit nem fedezi, csak egészen kivételes, nagyon indokolt esetben. Utasbiztosítás hiányában így a hazaszállítás súlyos százezrekbe kerülhet, ha nem vagyunk elég tájékozottak. 

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az utasbiztosítás – a kártyától eltérően akkor is segítségünkre lehet, ha értéktárgyainkat ellopják, vagy elveszítjük őket. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya előnyös, és hasznos dolog, ha az Unión belül utazásra készülünk, mindenképpen érdemes kiváltani. Bármely Kormányhivatalban igényelhető térítésmentesen. De jó, ha utánajárunk, hogy mire használhatjuk, és nem esünk abba a tévedésbe – melyet sokan gondolnak – hogy az utasbiztosítást kiválthatjuk vele. Legyünk előrelátóak, és felelősségteljesek utazásunk tervezésekor is!

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7611649938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása