Pannon-Safe

Egyszerűbben választhatunk az életbiztosítások között

2016. augusztus 04. - WSH

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti jogkörében új szabályrendszer bevezetését kezdte meg a megtakarítási célú életbiztosítások szabályozásával. A legtöbb európai országtól eltérően hazánkban példaértékű együttműködés valósult meg az etikus életbiztosítási koncepció kialakításakor. Több hónapos közös munka előzte meg a javaslat kidolgozását a biztosítási szektor és az MNB között. Olyan rendszer kialakítása volt a cél, melyben az ügyfelek korrekt és teljes körű információt kaphatnak a termékről, érthető és átlátható formában. 

7627388_m.jpg

Az MNB fair ár-érték arányt és jogkövető magatartást vár el a biztosítóktól. A TKM mutató (teljes költségmutató) bevezetésével és korlátozásával összehasonlíthatók a biztosítási termékek. Mostantól sokkal egyszerűbb lesz életbiztosítást választani, fogyasztóként is átláthatjuk és össze tudjuk hasonlítani a különböző termékeket. Nagyobb értéket kapunk pénzünkért és hosszú távon a biztosítók számára is stabilabb lesz a megtérülés. Az új szabályok visszamenőleg nem változtatnak a már megkötött életbiztosításokon, az új szerződésekre érvényesek. 

Elvárás, hogy a biztosítók érthetően és egyszerűen mutassák be a költségeket, a rejtett költségek tiltva vannak. A kockázati díjakat az megtakarításra szánt költségektől elkülönítve kell kezelni a javaslat értelmében. A TKM mutatókat mindenképpen feltétlenül hasonlítsuk össze, ez egy remek alapot ad a számunkra megfelelő és előnyös életbiztosítás kiválasztásához. A teljes költségmutató figyelembe veszi az összes közvetett és közvetlen költséget is. A TKM mutatókat évente, július 1-én kell közzétenni. 

Számításuk alapja egy 35 éves biztosított személy, kinek esetében kizárólag a kötelezően választandó biztosítási kockázatokra és díjemelésre modellezik a kalkulációt. Így a TKM szabályozott paraméterek által megmutatja, hogy az adott termék választása esetén nagyságrendileg mekkora hozamveszteség éren minket az elméleti költségmentes hozamhoz képest. Az etikus életbiztosítási koncepció bevezetésével az ügyfelek öngondoskodása várhatóan erősödik majd. 

 

Források: 

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2016-evi-sajtokozlemenyek/uj-jegybanki-szabalyozas-az-eletbiztositasi-teljes-koltsegmutatora

http://www.mfor.hu/cikkek/makro/Az_MNB_jogkoveto_es_fair_magatartast_var_el_a_biztositoktol.html

http://www.origo.hu/gazdasag/20160128-tkm-uj-szabalyozas-jon-az-eletbiztositas-teren-mnb.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr968929936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása