Pannon-Safe

Hogyan keletkezhet elektromos tűz, és milyen óvintézkedéseket tehetünk ellene?

2016. július 06. - WSH

Az elektromos energia bizony komoly kárt tud okozni, és mivel ott van minden mai háztartásban, hiszen ma már szinte mindannyian használunk mosógépet, kávéfőzőt, vízforralót, mikrohullámú sütőt, számítógépet – de még a mobiltelefonunk feltöltését is elektromosság segítségével oldjuk meg. Az elektromos berendezések pedig amilyen hasznosak és jól tudnak funkcionálni a háztartásainkban - éppúgy lehetnek károsak is, hiszen ha meghibásodnak, akkor nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen könnyedén tüzet okozhatnak.

16583998_m.jpg

Mikor okozhat tűzkárt egy elektromos berendezés?

Ha rosszul tervezték meg a házban magát az elektromos rendszert, vagy annak kivitelezése során követtek el hibát a szakemberek, akkor sajnos beüthet a baj. Lehet persze olyan is, hogy a vezetékek elöregednek, s emiatt el is vékonyodnak, vagy egyszerűen csak túl vannak terhelve, a rajta keresztülfolyó áram terhelhetősége meghaladja a vezeték terhelhetőségét, vagy éppen csak helytelenül lettek bekötve a hozzá tartozó biztonsági berendezések.

Ha nagy az áramfelvétel, akkor ezt úgy akadályozzák meg, hogy egy biztosítékot helyeznek el a rendszerben, ami ilyen esetben azonnal „lecsapja”- vagyis megszakítja - az áramkört, így a veszély elhárul. Ám mi van, ha ez a biztonsági berendezés hiányzik, esetleg meghibásodik? 

Szakemberek, akik az elektromos tüzek okait vizsgálták, számos esetben találkoztak olyannal is, hogy az ágy vagy a szekrény alatt volt átvezetve az az elektromos kábel, amely később, a bútorok ide-oda tologatása során megsérült. Egy-egy nehezebb bútor lába is könnyedén össze tudja nyomni a vezetékünket.

A nagy átmeneti ellenállás is okozhat komoly balesetet, pl. a két érintkezési ponton meglazulnak a csavarok, vagy ahol több csavar érintkezik egymással, ott az érintkezési ponton jöhet létre túlmelegedés.

Rövidzárlat is okozhat bajt, ha közvetlen kapcsolat alakul ki a fázisok között, illetve a null-vezetékkel vagy a földeléssel valamelyik kapcsolatot létesít, és ilyenkor zárlati áram keletkezik. A vezetékek a nagy hő hatására könnyedén megolvadnak, és meggyulladhatnak. 

A villámcsapásról pedig már írtunk korábban. Ez egy természetes kisülés, mely a magas hőhatásánál fogva a becsapás helyén olvadás, gyulladást válthat ki. 

A villámhárítás elsődleges feladat, ahogyan az azonnali áramtalanítás is – már meglévő baj esetén. Továbbá nem csak arra érdemes figyelnünk, hogy mindenképpen kössünk lakásbiztosítást, hanem az is, hogy az elektromos vezetékeinket rendszeresen, egy bizonyos időközönként ellenőriztessük.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr878851760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása