Pannon-Safe

Hogyan előzhetjük meg még idejekorán a tetőbeázást?

2016. június 27. - WSH

Beázó tető, lehulló, meglazult tetőcserepek? Ismerős? Sajnos, ezzel bizony nem vagyunk egyedül: a hazai házakat – különösen azokat, amik még régebben épültek – az esetek nagy többségében sajnos azbesztpalával fedték, melyek jelentős károkat szenvedtek a hazánkra jellemző, egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak köszönhetően. Meglazultak, lehullottak, és több helyütt be is áztak ezek a palák, de mégis milyen tető az igazán viharálló? 

16796868_m.jpg

Szakemberek véleményeit kutattuk fel a témában: vajon milyen az ideális tetőfedő anyag, mely a leginkább ellenáll a csapadéknak, a nagyobb viharos szeleknek és a szélsőséges időjárásnak? Mivel érdemes burkolnunk a tetőt, és milyen óvintézkedéseket tehetünk a beázás elkerülésének érdekében?

Melyik a legellenállóbb tetőfedő anyag manapság?

Mivel nyilván a tető számtalan féle anyagból készülhet, attól függően, hogy mit bír el a ház, vagyis milyen annak a statikai állapota? A jó tetőnél alapvető, hogy az alábbiak alapos statikai vizsgálatok alapján kerüljenek megtervezésre: Mekkora súlyt kell elbírnia a tetőnek? Ez elsősorban az önsúly – ebbe nyilván a belső szigetelés és burkolás anyagai is beletartoznak – illetve milyen időjárási viszonyokat kell kibírnia, mennyi csapadék, mennyi hó eshet rá, milyen erős napsugárzás, és így tovább…

Választhatunk a kerámia, a beton, a hullámpala – ebből is többféle anyag és minőség létezik – illetve a zsindely, vagy pedig a lemezes tetőfedés között. Nyilván mindegyik anyag más és tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a ház szerkezete elbírja, akkor a cseréptető ideális választás, hiszen a viharellenálló képességét tekintve a legjobbnak bizonyul – persze ezen belül is minden anyag más és más tulajdonságát tekintve jeleskedik. Erősen ellenálló a kerámia, s mivel ez az anyag porózus, így nagyon jó a szigetelőképessége is. Azonban a betoncserépre is sokan esküsznek ma már, a könnyebb fajta tetőfedő anyagokból pedig leginkább a pénztárcánk alapján tudunk majd választani. Nyilvánvalóan szakemberek döntik majd el ezt a kérdést, ha még éppen épülő házunkat szeretnénk megóvni a viszontagságoktól. Ám ha már ebben utólag nem dönthetünk, azért még mi is sokat tehetünk a tető – illetve az ez alatt lévő szigetelés, illetve falak – állagának megóvásáért.  

Amellett, hogy lakásbiztosítást kötünk, legyünk előrelátóak is! 

A nyári hónapokban például érdemes minden háznak megvizsgáltatnia a tetők állapotát, hogy az őszi, nagyobb esőzések idejére azért az alapvető hibákat – pl. ha eltömődött a csatorna, vagy elmozdult egy cserép – kiküszöbölhessük, és megelőzzük még idejekorán a nagyobb kárt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr28810046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása