Pannon-Safe

Hogyan nehezíthetjük meg a betörők dolgát?

2016. június 20. - WSH

Nyaralásunk vagy hosszabb távollétünk ideje alatt fokozottan érdemes ügyelnünk otthonunk – ingatlanunk és a benne lévő értékes ingóságaink – biztonságára, hiszen ilyenkor nyilvánvalóan erősebb célpontjai lehetünk a betöréseknek, illetve lopásoknak. A most következő bejegyzésünkben megosztunk olvasóinkkal néhány olyan, kifejezetten értékes és hasznos információt, hogy mire figyeljünk oda fokozottan. 

16616853_m.jpg

Egy tavaly közzétett felmérés során, – melyet az Országos Kriminológiai Intézet kezdeményezett – több mint száz valóban elítélt bűnözőt kérdeztek meg arról, hogy milyen szempontok alapján döntik el célpontjaikat. Ezek pedig a könnyű bejutás, és a könnyű elmenekülés-lehetőségei lettek. Ez persze nyilvánvaló: hiszen ahová könnyűszerrel bejuthat egy betörő, ott könnyebb dolga akad, és az sem utolsó szempont, hogy a kerítés vagy a ház külső környezete olyan kialakítással rendelkezik, ahonnan viszonylag könnyedén ki tud majd dolga végeztével ugrani, le tud csúszni. Vagyis, komolyabb zajkeltés nélkül – illetve zökkenőmentesen el tud menekülni a tett helyszínéről. A családi házak, és különösen a földszintes ablakokkal rendelkező ingatlanok éppen ezért igencsak népszerű célpontok a betörők számára. A lakótelepi lakások – különösen az 5. emelet feletti magasságokban lévő otthonok – éppen ebből kifolyólag már nem annyira vonzóak. A bejárati ajtót mindig tartsuk zárva – még akkor is, ha csupán 1-2 percre hagyjuk el a lakást, például levinni a szemetet, vagy kivinni a kutyát. 

A betörőknek az is lényeges szempont, hogy lehetőleg ne legyen otthon senki – vagyis mi pedig, akik óvni és védeni szeretnénk otthonunk biztonságát – jól tesszük, ha folyamatos mozgás látszatát keltjük a ház körül. Nem árt, ha van egy hangos kutyánk, a szerszámainkat – pl. létrát, és a hosszabb nyeles kerti szerszámokat elpakoljuk, hogy még véletlenül se könnyítsük meg az illetéktelen betolakodók helyzetét, hogy esetleg ezek segítségével törjön utat magának a ravasz tolvaj! 

Az sem rossz tipp, ha megkérjük a szomszédot, hogy időnként ugrojon át meglocsolni a kertet, ha hosszabb időre elhagyjuk a házat – és postaládánkat is ellenőrizze, hiszen a túlzottan teli postaláda is árulkodó jel lehet arra, hogy itt bizony huzamosabb ideig nem tartózkodnak otthon a háziak.

Az egyik kedves ismerősöm például gyakran ment el otthonról, de volt egy kislámpája, amit energiatakarékos izzóval üzemeltetve mindig égve hagyott, és a rádiót is tudatosan bekapcsolva felejtette. Hogy milyen magas villanyszámlája volt, azt persze nem árulta el, viszont tény, hogy az esetleges, házát megkörnyékező betörők számára azt látszatot keltette, hogy mindig van otthon valaki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr858806332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása