Pannon-Safe

Hogyan érdemes előkészíteni idejében nyaralón, hétvégi házunk biztonságát?

2016. június 16. - WSH

Egy tavalyi felmérés szerint jóval több betörés történt a nyaralókba, illetve hétvégi házakba, mint az állandóan, egész évben lakott inatlanokba. Ez persze nem is csoda, hiszen nyilvánvalóan védtelenebb egy olyan otthon, ahol ritkábban tartózkodnak a helyszínen a háziak. A felmérési adatok szerint a betöréses lopásoknak a 15%-a, míg a rongálásoknak a 27%-a ezeken a helyeken történik, és a nyaralási időszak végeztével a leggyakoribbak a betörések a nyaralókban. Persze télen is sok hasonló eset előfordulhat. Most még időben vagyunk, hogy kellőképpen bebiztosítsuk magunkat a kellemetlen meglepetések ellen…

Mire érdemes figyelni tehát akkor, ha nyaralónkra, hétvégi házunkra szeretnénk biztosítást kötni? 

 

1851151_m.jpg

Sajnos az tény, hogy a legtöbb biztosító felárat kér el az olyan ingatlanok biztosítása esetén, ahol nem élnek ott a tulajdonosok vagy bérlők állandó jelleggel. Hiszen a folyamatos jelenlét az egyik leghatásosabb megelőzése a lopásoknak, rongálásoknak, betöréseknek. 

Ennek ellenére ez mégsem jelenti azt, hogy többet kellene fizetnünk a nyaralókra megkötendő biztosításunkért. Hiszen egy nyaralóban azért kevesebb kiegészítő biztosítást kötünk, mint egy állandóan lakott ház vagy lakás biztosítása esetén. Például egy hétvégi ház jóval kevesebb értéket, ingóságot tartalmaz átlagos esetben, mint egy olyan lakás, ahol nap mint nap élünk, étkezünk, mosunk, tevékenykedünk. Nem jellemző, hogy itt drága ékszereket vagy értékes műalkotásokat tartunk, így az ingóságok bebiztosítására elég kevesebbet kell költenünk, mint lakóingatlanunk esetében. Azért persze az alulbiztosítottságtól is érdemes óvakodni – figyelmeztetnek a biztosítósok – hiszen akkor kár esetén is majd jóval alacsonyabb lesz a biztosító által megtérített összeg. Az egyik leggyakoribb kár viszont a nyaralók esetében a csőtörés – különösen a téli fagyok idején – és mivel nem vagyunk ott minden nap, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a biztosítás megkötése mellett az egyéb óvintézkedésekre is. Amikor téliesítjük majd a vízórákat, érdemes megvédeni az órát még a fagyok beállta előtt a hideg időjárástól, illetve érdemes legalább 5 fokos hőmérsékletre beállítva még akkor is bekapcsolva hagyni a fűtést, ha egyáltalán nem tartózkodunk a nyaralóban. Ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csőtörést, és az esetleges egyéb nagyobb anyagi károkat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr38806280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása