Pannon-Safe

Totálkárosra törték a kocsim, most mi lesz?

2016. május 12. - WSH

Az autósok réme a koccanás, ütközés és sajnos a súlyosabb esetekben a totálkár. De mégis, mi az a totálkár, milyen fajtái vannak, és mit csinál a biztosító, ha totálkárosra töri valaki az autónkat?

Balesetet szenvedni sosem jó, ez nem kérdés, a járművünkben keletkező kár azonban sokféle lehet. Az apró koccanástól a totálkárig széles spektrumon mozog, mi most a totálkár fogalmát fogjuk megvizsgálni, természetesen biztosítási szempontból is.

39563724_l.jpg

 

Műszaki totálkár vs. gazdasági totálkár

Totálkárról akkor beszélünk, ha a biztosítás tárgya - példánkban legyen ez egy gépkocsi – olyan mértékben sérül, hogy már nem lehet, vagy nem éri meg javíttatni. Így beszélhetünk műszaki totálkárról (ebben az esetben egyáltalán nem állítható helyre az autó), vagy pedig gazdasági totálkárról (amikor anyagilag nem éri meg javítani a kocsit).

A műszakilag javíthatatlan kocsin sajnos nincs mit magyarázni, ezek az általában nagyobb balesetet szenvedett autók maximum alkatrésznek, vagy ócskavasnak jók a továbbiakban.

A gazdasági totálkár már nem ennyire egyértelmű, és nagyban függ a tulajdonos hozzáállásától is. Ez utóbbi megállapításához már a biztosítási szakember véleménye is kell, hiszen ezt a következőképpen határozzák meg: a jármű balesetkori forgalmi értékét veszik alapul, ebből vonják le az úgynevezett maradványértéket (más néven roncsértéket). Ha a javítás többe kerülne, mint az így kapott összeg, akkor megállapítják a gazdasági totálkárt.

 

Mit lép totálkár esetén a biztosító?

Totálkáros helyzetben nem a javítás költségeit veszi alapul a biztosító, amikor megállapítja a kárt. A balesetet szenvedett járműnek előbb megállapítják közvetlenül a baleset előtti értékét (ezt nevezi a biztosító káridőponti értéknek), majd ebből kivonják a még értékesíthető alkatrészek, vagy a roncs értékét (ez a maradványérték). Így kapjuk meg a kártérítés összegét.

A számítás alapja egyrészt a balesetkori érték, ezt a biztosító szoftveres kalkulációk, és piaci árajánlatok (hirdetések) alapján becsüli meg. A roncs értékesítéséről azonban a tulajdonosnak kell dönteni, és az ő felelőssége az értékesítés is. Ha esetleg bizonyíthatóan nem sikerül annyiért eladnia, mint amit megbecsült a biztosító (és ezt bizonyítani is tudja), akkor kérheti a kárösszeg módosítását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonsafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1008711288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása